Het vogelnestje van de zee

Tijdens onze recente vakantie in Portugal deden we ons elke dag tegoed aan inktvis, een ingrediënt dat je in België zelden of nooit op de kaart ziet staan. Langs de kusten van Zuid-Europa behoort inktvis tot de dagelijkse kost. Je eet er de lekkerste Salada de Polvo, gemaakt van gemarineerde octopus, rode ajuin en rijkelijk overgoten met extra vierge olijfolie. Of, onze absolute favoriet, gegrilde (baby)pijlstaartinktvis geserveerd met een eenvoudige salade, gekookte aardappelen en botersaus. De krokante en intense smaak van gegrilde inktvis doet mijn foodie-hart sneller slaan. Ik was dan ook blij als een kind toen ik zag dat het juninummer van het foodmagazine Delicious een volledig hoofdstuk aan deze lekkernij wijdde. Eén recept in het bijzonder trok mijn aandacht: gevulde inktvis met pittige tomatensaus, zoals een vogelnestje maar dan met een vleugje zee. Yumm!

Ooit kuiste ik, in een ver verleden van wekelijkse kooklessen, 20 verse babyinktvissen. Ik spreek dus uit ervaring als ik zeg dat het een vuil en arbeidsintensief werkje is. Een ervaring, dat wel!
Gelukkig kan je tegenwoordig overal diepgevroren pijlinktvissen kopen. Door ze in te vriezen wordt de structuur ook malser.

Gevulde pijlstaartinktvis met pittige tomatensaus

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de inktvis
1 el olijfolie
2 tl chilivlokken
1 ui, fijngesneden
1 teen look, fijngesneden
2 boerenworsten
4 grote inktvissen, schoongemaakt
1 rauw ei, losgeklopt
1 el pijnboompitten (of andere noten), licht geroosterd
2 el bladpeterselie, fijngesneden
1 snee oud witbrood zonder korst, fijngemalen
4 zacht gekookte eieren, gepeld
Peper & zout
Gemengde sla, vinaigrette en brood voor erbij
Ook nodig: cocktailprikkers

Voor de tomatensaus
1 grote ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
4 el olijfolie
6 grote rijpe trostomaten
1 blik tomatenstukjes (400gr)
300 ml kippenbouillon
3 el balsamicoazijn

Bereiding
Fruit in een pan de olijfolie, chili, ui en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur. Haal de vulling uit de worsten en gooi het vel weg. Snijd de tentakels van de inktvis klein. Meng het rauwe ei, het mengsel van ui en knoflook, de pijnboompitten, peterselie, inktvistentakels en het brood door het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Vul elke inktvis met twee lepels gehakt. Druk voorzichtig het gekookte ei in de inktvis en vul op met de rest van het gehakt. Maak dicht met 2 cocktailprikkers. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Fruit voor de saus de ui, knoflook en chilipeper in een koekenpan zachtjes 10 minuten in de olijfolie. Kruis de tomaten, dompel 10 seconden in kokend water en pel ze. Snijd ze door, verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg dit én het blik tomaatstukjes toe aan het uimengsel en laat 10 minuten zacht stoven. Voeg de bouillon toe en breng op smaak met balsamico en zout. Schep de saus in een ovenvaste schaal, leg er de gevulde inktvissen in en dek af met aluminiumfolie. Bak de inktvis in de oven in 30 min. gaar. Draai ze regelmatig om en bedruip met de saus.Leave a Reply

YOU MAY LIKE