Dimsum

Recent ontdekte ik de wondere wereld van dimsum. Ik kende de delicieuze hapjes wel al maar had er nog nooit aan gedacht ze zelf te maken. Oh my, what have I been missing! Deze Chinese specialiteit lijkt op het eerste zicht ingewikkeld om te bereiden maar niets is minder waar. Dimsum is een heel veelzijdig gerecht waarmee je alle kanten op kan, zowel met de vulling als met de look. Kies voor de vulling uit vis, vlees of groenten of maak een mix. Een klassieker in China is dimsum met varkensvlees en garnalen.

En dan de look! Dimsum vouwen kan echt op 100 verschillende manieren. Een kleine google-zoektocht levert tonnen inspiratie. Het moeilijkste is het vinden van de juiste hoeveelheid vulling. Niet te veel en zeker ook niet te weinig want dan zwelt de dimsum helemaal op bij het koken. Je kan de dimsum koken of stomen. Na een grondige test van beide technieken komt ‘koken’ als winnaar uit de bus. De dimsum zijn na een paar minuten al gaar en blijven heerlijk sappig.

Wat heb je nodig:
Voor de dimsum
Wontonvelletjes (verkrijgbaar in alle oosterse winkels)
200 gr varkensgehakt
200 gr cocktailgarnalen (fijngehakt)
Stukje gember (fijngehakt)
2 bosuitjes (fijngehakt)
2 el sojasaus
1 el rijstwijn (of droge sherry)
1 el oestersaus
1 tl sesamolie
1 eiwit
Peper & zout
(Voor 40 stuks)

Voor de dipsaus
1 rode peper (fijngesnipperd)
1 teentje look (fijngesnipperd)
3 el sojasaus
1 el rijstazijn
1 tl sesamolie
1 tl zoetzure saus (kant-en-klaar)

Hoe maak je het:
Meng in een kom het kippengehakt, de garnalen, gember, bosuitjes, sojasaus, rijstwijn, oestersaus en sesamolie. Kruid af met peper en zout. Spreid de wontonvelletjes op een proper werkoppervlak en leg een theelepel vulling in het midden van het velletje. Maak de randen vochtig met water of eiwit. Nu volgt het vouwwerk. Je kan je creativiteit loslaten op de verschillende vouwtechnieken maar simpelweg alle hoeken bijeenvouwen en goed aandrukken werkt ook prefect. Breng water aan de kook een pocheer de dimsum 3 à 4 minuten. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dipsaus.2 Responses to “Dimsum”

  1. julie berteloot says:

    Mmmm.. dimsum-metjes! héérlijk indeed! hier ooit es met crabcake-vulling getest, delicioso!

  2. Magalie says:

    Ziet er overheerlijk uit! Maar gebruik je varkensgehakt (ingrediëntenlijst) of kippengehakt (recept)?

Leave a Reply

YOU MAY LIKE