Kruidige groentecouscous

Specerijen zijn in de Noord-Afrikaanse keuken het sleutelwoord: de wintergroenten verdwijnen in de oven met kardemom, kaneelstokjes, laurier, gember en chilivlokken. De couscous wordt pittig op smaak gebracht met harissa, ingemaakte citroen en saffraandraadjes. Naar een recept van Yotam Ottolenghi waarover ik in de post ‘Plenty!‘ al vertelde.

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de groenten
4 wortelen, geschild en in stukjes gesneden
2 pastinaken, geschild en in stukjes gesneden
8 sjalotten, gepeld en in 2 gesneden
400 gr flespompoen, geschild en in stukjes gesneden
75 gr rozijnen
Blik kikkererwten
3 ½ dl sap van kikkererwten en/of water
2 kaneelstokjes
5 kardemompeulen, met de vijzel open gestampt
3 laurierblaadjes
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
¼ tl chilivlokken
Olijfolie

Voor de couscous
250 gr couscous
Flinke snuif saffraandraadjes
25 gr boter, in blokjes
Harissapasta naar smaak
25 gr ingemaakte citroen, fijngesneden
Handvol koriander om af te werken
Zout

Bereiding
Verhit de oven op 190 graden. Doe de wortel, pastinaak en sjalotten in een grote ovenschaal. Voeg kaneelstokjes, kardemompeulen, laurier, 4 eetlepels olijfolie, snuifje zout en alle overige specerijen toe en schep alles door elkaar. Zet de schaal in de oven en rooster de groenten 15 minuten.

Schep de pompoenblokjes door de groenten in de schaal en zet hem terug in de oven. Rooster alles nog 35 minuten, waarna de groenten beetgaar moeten zijn. Meng de rozijnen en kikkererwten met hun sap en/of water erdoor. Zet de schaal weer in de oven en rooster alles nog 10 minuten tot alles goed heet is.

Doe ongeveer 15 minuten voor de groeten gaar zijn de couscous in een grote vuurvaste schaal met een eetlepel olie, de saffraan en een snuifje zout. Giet dezelfde hoeveelheid kokende groentebouillon of water toe. Dek de schaal af en laat 10 minuten staan. Voeg de boter toe en maak met een vork de korrels los.

Schep voor het opdienen de couscous in een diepe schaal en roer de harissa en ingemaakte citroen erdoor en breng op smaak met zout. Schep de groenten op de couscous en bestrooi met koriander.Leave a Reply

YOU MAY LIKE