Casa Moro

Koken hoort voor mij huiselijk te zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de sfeer. Je zal mij zelden of nooit een bord professioneel zien ‘dresseren’, daar ben ik ook absoluut niet goed in. Liever zet ik de – weliswaar mooie – pot op tafel zodat iedereen naar hartenlust kan bijscheppen. Schalen worden doorgegeven, glazen worden bijgevuld, borden worden opgeschept. Dat is ‘samen eten’. Geen restaurant kan daar aan tippen.

Het kookboek ‘Casa Moro’ ademt exact die sfeer uit. Het is gemaakt door Sam & Sam Clark die elkaar leerden kennen in de keuken van het befaamde River Café in Londen.  Tijdens hun huwelijksreis trokken ze drie maanden met de camper door Spanje en Marokko, waar ze de geuren en smaken ontdekten die later hun culinaire filosofie zouden vormen. Traditie, seizoensgebonden eten en de herkomst van gerechten staan centraal in dit prachtige boek. Een aanrader!

Empanadas

Zoals ik eerder al zei laat de basis, en meer bepaald ‘deeg’, me niet meer los. Ik vind het heel spijtig dat baktechnieken niet langer worden doorgegeven. Gelukkig wijden steeds meer kookboeken aandacht aan dit onderwerp. Zo ook ‘Casa Moro’ waarin een volledig hoofdstuk geschonken is aan allerhande broden: van Marokkaanse boerenbroden tot platte broden en gevulde broden. Zo begon ik mijn broodexperiment met een eenvoudig deeg voor empanadas, hartig gevulde gebakjes.

Ingrediënten
Voor het deeg
600 g patisseriebloem
200 g boter, gesmolten
1 scheutje water
1 snuifje zout

Voor de vulling
250 gr varkensgehakt
1 grote ui, fijngesnipperd
1 rode paprika, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 el verse bladpeterselie, grofgehakt
2 tl venkelzaad, gemalen
1 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
5 el olijfolie
Harissa, naar smaak
Peper en zeezout
(voor 14 empanadas)

Bereiding
Meng, om het deeg te maken, de droge ingrediënten in een kom en voeg beetje bij beetje de boter toe. Voeg wat water toe en begin te kneden in de kom tot je een egaal geheel krijgt. Verdeel het deeg in 3 delen. Bestrooi het werkvlak met bloem en gebruik de deegrol om het deeg uit te rollen tot een dunne lap van enkele millimeters dik. Gebruik een uitsteekring of een breed glas om rondjes uit te steken.

Bak het gehakt in 2 eetlepels olie bruin. Neem het uit de pan en zet het apart. Doe de resterende olie in de pan en bak de ui en paprika tot ze zacht zijn, hun vocht verloren hebben en beginnen te karameliseren. Voeg de knoflook, peterselie en venkelzaad toe en bak alles nog een aantal minuten. Roer de tomatenpuree, harissa en paprikapoeder erdoor en verwarm alles nog 5 minuten. Breng de vulling op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schep op elk deegrondje een portie van de vulling. Vouw het lapje deeg dicht en sluit elke empanada door de ronde rand dicht te drukken met de tanden van een vork. Bak de empanadas gedurende zo’n 25 minuten in de oven.Leave a Reply

YOU MAY LIKE