Wild

Tegenwoordig wil iedereen mager vlees. Not me. Vlees staat hier niet dagelijks op het menu dus als we het eten moet het lekker zijn. En vlees wordt, naar mijn menig, pas lekker als het wat dooraderd is met vet. Inderdaad, vet geeft smaak. Je moet vandaag de dag echt op zoek gaan naar een gemarmerd stukje vlees en er bij je slager expliciet naar vragen. Niets teleurstellender dan stoverij met stukjes droog vlees.

Wild vormt een uitzondering op de regel. Door de bewegingsvrijheid van een wild dier bevat het weinig vet en zijn gevarieerd voedingspatroon zorgt voor een volle smaak. Als je ook de calorierijke sauzen weg laat en een smakelijke bouillon gebruikt wordt het al helemaal een mager én delicieus gerecht. Op die manier blijft ook de natuurlijke smaak het wild bewaard.

Een perfect kerstgerecht dat ook nog ruimte voor dessert laat is het eenpansgerecht ‘wilde eendenbouten met worteltjes’. Voor dit gerecht laten we de prijzige filets voor wat ze zijn en kiezen we voor de heel betaalbare bouten. Deze bouten zijn kleiner in vergelijking met de tamme eendenbouten dus reken 3 à 4 stuks per persoon. Voor de prijs moet je het niet laten wild te eten: ik betaalde € 0,50 per stuk.

Eendenbout_1
Eendenbout_3

Ingrediënten voor 6 personen
Eendenvet (te verkrijgen bij je poelier)
18 – 24 wilde eendenbouten
1 ui, fijngesneden
2 wit van prei, fijngesneden
8 teentjes look, gepeld
14 middelgrote wortelen, geraspt en in rondjes van 7mm gesneden
Busseltje peterselie
4 takjes rozemarijn
2 laurierblaadjes
1 chilipepertje
1,5 liter kippenbouillon
Zeezout en peper

Bereiding
Laat een eetlepel eendenvet heet worden in een braadpan en bak de eendenbouten aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en laat ze op een keukenpapier uitlekken. Bak in dezelfde pan de uien, prei en hele tenen look. Voeg de wortelen toe en laat nog 3 minuten verder garen. Giet de groenten over in een diepe ovenschaal samen met het chilipepertje en de laurierblaadjes.

Schik de bouten bovenop de groenten met het vel naar de bovenkant. Kruid met peper en zout en giet de kippenbouillon erover zodat je de bouten nog gedeeltelijk ziet. Het recept gebruikt de mooie uitdrukking: “pour chicken stock over until dhe ducks’ legs are showing like alligators in a swamp”. Plaats 30 minuten in een oven van maximum 180 graden. Serveer met een frisse salade en brood om de heerlijke sappen op te deppen.Leave a Reply

YOU MAY LIKE