Baklavarolletjes met rozenwatersiroop

Baklava staat in Turkije symbool voor welvaart en rijkdom. Geen verrassing als je weet dat het traditionele recept 40 beboterde lagen fildodeeg en een grote hoeveelheid suiker bevat. Daardoor wordt het een machtig en mierzoet dessert. Persoonlijk serveer ik liever een iets ‘lichtere’ variant. Door het deeg op te rollen in sigaartjes blijft het luchtig en krokant. Heerlijk in combinatie met de rijke pistachenotenvulling en de zoete kleverige rozenwatersiroop. Naar een recept van Donna Hay, de koningin van snelle en eenvoudige desserts. Heel handig als je voor een lastminute-etentje toch graag een zelfgemaakt nagerecht op tafel zet.

BaklavaBaklava_2Baklava_2

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de baklavarolletjes
4 vellen filodeeg
60 gr boter, gesmolten
105 gr gepelde, ongezouten pistachenoten, gehakt
75 gr fijne kristalsuiker
1 tl kaneel
Voor de rozenwatersiroop
60 ml water
110 gr suiker
½ tl rozenwater

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng een groot deel van de noten, suiker en kaneel. Hou een deel van de noten opzij. Bestrijk een velletje filodeeg met boter en bestrooi de helft van het velletje in de lengte met één vierde van het notenmengsel. Sla de randen aan de zijkant om zodat er niets uit kan vallen en rol het velletje op. Doe hetzelfde met de rest van het deeg en het notenmengsel. Leg op een bakplaat en bak 15-20 minuten in de oven tot de rolletjes goudbruin en knapperig zijn. Maak intussen de rozenwatersiroop. Breng water en suiker in een pan met dikke bodem op een matig vuur aan de kook. Laat 3 minuten zachtjes koken, neem de pan van het vuur en roer het rozenwater erdoor. Leg de warme rolletjes op een groot bord, besprenkel met rozenwatersiroop en de overgebleven nootjes.Leave a Reply

YOU MAY LIKE