De boekenclub

Iedereen weet ondertussen dat geelvintonijn consumeren not done is. Tijdens de laatste Thursday Dinners, waarbij bouillabaisse op het menu stond, kwam ik van Francis te weten dat je ook niet zomaar elke kabeljauw met een gerust geweten achter de kiezen kan slaan. Wil je duurzame vis eten dan moet je eerst even kijken waarvan die afkomstig is. WWF brengt jaarlijks een handige ‘Viswijzer’ uit. Zo leer ik dat kabeljauw uit de Barentszzee, Alaska en de oostelijke Oostzee een MSC-keurmerk, een onafhankelijk keurmerk voor duurzame visserij, draagt en dus de perfecte keuze is. Kabeljauw afkomstig uit de westelijke Oostzee en IJsland haal je beter niet in huis. Die wordt aangegeven als ‘2e keuze’ waaruit blijkt dat er vaak problemen zijn met kweek of visserij. De kabeljauw die je al helemaal niet op je bord wilt wordt gevangen in onze eigenste Noordzee. Die wordt overbevist en is dus met uitsterven bedreigd. Op het etiket kijken is dus een must!

IMG_0036bThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

De bouillabaisse werd voorafgegaan door auberginekroketjes. Het dessert, dat was een ander verhaal. Na een avondje ijs omroeren ging ik met een gerust hart slapen. Het nagerecht, yoghurtijs met banaan en chocolade, was lekker smeuïg. Experiment geslaagd, zo dacht ik. De avond erna stond ik met het schaamrood op de wangen toen bleek dat de smeuïge massa ’s nachts getransformeerd was tot één grote ijsklomp die waterachtig ontdooide. Nagerecht mislukt. Volgens Bart is handgedraaid yoghurtijs gedoemd om te mislukken. Yoghurt bevat te veel water dat na een tijd in de diepvriezer kristallen vormt. Bummer. Dan maar een doosje good old vanilleijs van IJsboerke.

Thursday DinnersThursday Dinners

Thursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

Dat Bart over de ijskwestie een zinnig verhaal wist te vertellen is niet te verwonderen. Achter het uitgebreide internationale kookboekenaanbod in zijn boekhandel ‘Paard van Troje’ schuilt een gepassioneerde foodie. Blijkt dat hij ooit twijfelde tussen het openen van een book shop en een restaurant. De boekenwinkel won, maar tegenwoordig combineert hij zijn twee passies. ’s Nachts roert Bart in de kookpotten, en het resultaat daarvan kan je de volgende dag tijdens de lunch bij Het Paard proeven. Heerlijke soep en het broodje van de dag. Inderdaad, geen keuze tussen 10 verschillende maar wel één broodje om U tegen te zeggen. Staat er eentje met krab op het menu dan kan je ervan op aan dat Bart echte krab gebruikt en geen mayonaise-surimi-brol. Deze boekhandelaar weet als geen ander zijn klanten te verrassen met zijn kookkunsten. Kortom, een perfect lunchadres voor boekfanaten én foodies.

Thursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

Bart kwam niet alleen. Naast een stapel lectuur waren ook Francis en Murielle van de partij. En de dames van Flair, Kirsten en Elise, schoven last minute ook mee aan tafel. Een gezellige avond tussen fanaten van het geschreven woord.

Thursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

Gasten
Bart Van Aken: Eigenaar boekhandel Paard van Troje
Francis Weyns: Marketing Manager – Cultural, media & events bij Red Bull
Murielle Scherre: Ontwerpster en founding mother van lingeriemerk La Fille d’O
Kirsten Ginckels: Journaliste bij Flair
Elise Vanhecke:  Journaliste bij FlairOne Response to “De boekenclub”

  1. Duck says:

    Ha, if all book clubs came with a bottle of bubbly I might be tempted!

Leave a Reply

YOU MAY LIKE