Bouillabaisse en croutons met rouille

Geluk zit in kleine dingen maar soms mag het eens wat meer zijn. Zoals een dampende kom bouillabaisse met 6 soorten vis bijvoorbeeld. Het gerecht was oorspronkelijk ‘arme mensen kost’ waarvoor restjes en beschadigde stukken vis gebruikt werden. Tegenwoordig is bouillabaisse vaak één van de duurdere gerechten op de kaart. Er zijn talrijke bereidingswijzen en ook over de soorten vis die je ervoor gebruikt bestaat de nodige discussie. Mijn raad: neem gewoon vissoorten die je lekker vindt en in het seizoen zijn.

Ik gebruikte groentebouillon om de vis in te pocheren omdat ik een té geparfumeerd vissmaakje niet lekker vind. Maar eerlijk is eerlijk: het resultaat was een beetje flets. Na een nachtje trekken smaakte de bouillabaisse wél, zoals het hoort, naar de zee. Een tweede test met visbouillon of -fumet moet nog uitmaken of het daaraan lag.

Géén bouillabaisse zonder croutons met rouille. Rouille is een Provençaalse mayonaise met als hoofdbestanddeel saffraan, een duur specerij dat met de hand geplukt wordt en een warm aroma aan de rouille geeft.

BouillabaisseBouillabaisseBouillabaisse

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de bouillabaisse
500 gr mosselen
800 gr vis (staartvis of lotte, rode poon, zalm, kabeljauw, ..)
4 gamba’s
1 ajuin
1 wit van prei
1 venkel
2,5 blokjes groentebouillon
1 à 2 tenen look, fijngesneden
1 dl pastis
Enkele saffraandraadjes
1 el tomatenpuree
1 tl venkelzaadjes
2,5 water
0,5 witte wijn
1 klontje boter

Voor de rouille
4 tenen knoflook
1 kopje olijfolie (gebruik geen extra vierge, te pittig van smaak)
2 eigelen
1 el tomatenpuree
Snuifje cayennepeper
Enkele saffraandraadjes

Bereiding
Stoof de ajuin, venkel en prei aan en blus met pastis en witte wijn. Voeg water, de blokjes groentebouillon en lookteentjes toe. Doe er ook de venkelzaadjes bij en kruid met peper en zout. Voeg dan de saffraandraadjes en de tomatenpuree toe. Laat het geheel opkoken en gedurende 30 minuten sudderen.

Maak ondertussen de rouille. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in een blender. Voeg, terwijl je mixt,  de olijfolie in een dun straaltje toe tot je de dikte van mayonaise verkrijgt. Zet in de koelkast.

Pocheer de vis apart in een platte pan in een paar pollepels bouillon. Voeg de verschillende vissoorten toe naargelang de gaartijd. Bijvoorbeeld: start met lotte en voeg de mosselen als laatste toe. Schep de vis in een diep bord en overgiet met de soep. Serveer met een stuk getoast brood en rouille.
Naar een recept van Piet Huysentruyt.One Response to “Bouillabaisse en croutons met rouille”

  1. […] in omstreken kwam gelukkig volledig tot zijn recht in dit recept, dat Jeannette had gevonden (hier, en […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE