Reizen om te eten

Marokko, het land van tajines, couscous royale en muntthee. Maar ook het land van woestijn, bergen en zee. Het land van hartelijkheid, gastvrijheid en generositeit. Het is een stukje Noord-Afrika dat ik tijdens de wintermaanden graag bezoek.

In de reisgids dwalen mijn ogen onmiddellijk af naar wat de streek te bieden heeft op vlak van ingrediënten. Elke regio heeft zo zijn specialiteit. Zo wordt in het zuidwesten van Marokko, in het gebied tussen Essaouira en Agadir, arganolie gewonnen en zorgen de krokussen van Taliouine voor alle saffraan van het land. Het zijn kostbare ingrediënten die vaak terugkomen in typisch Marokkaanse gerechten. Het land is voor mij onlosmakelijk verbonden met een heerlijke kruidige keuken.

Marokko_on the roadMarokko_tajines

Marokko_AgadirMarokko_munttheeMarokko_tajines_2Marokko_tajine_3

Ook lokaal eten krijgt hier pas echt een betekenis. De bevolking leeft en eet er op het ritme van de seizoenen. In de dorpen aan de kust strijken vissers rond de middag met de vangst van die ochtend neer. De levendige vismarkt biedt kreeften, krabben, sardienen, dorades, …. en met veel lawaai wordt alles gekuist en verkocht.

Marokko_zeeMarokko_vismarktMarokko_vismarkt_2Marokko_vismarkt_krabMarokko_vismarkt_krab_2

In Marokko ontbijt men stevig. Men geniet er ’s ochtends van zoete koffiekoeken en gebakjes maar ook van typische streekgerechten, zoals msemen en amlou, die ik met veel plezier ontdek. Msemen is een soort pannenkoek in laagjes gemaakt op basis van griesmeel en gist. Je kiest voor een zoete variant met honing of een hartige met vlees of kaas. Een andere ontdekking was het ‘petit déjeuner Baldi’ in Sidi Ifni. Een ontbijt met Marokko’s rijkste ingrediënten: arganolie, amandelen en honing tot een pasta gewreven die amlou heet. Dip er een broodje in en geniet van perfecte eenvoud.


Marokko_koekjesMarokko_msemenMarokko_msemenMarokko_amlou2 Responses to “Reizen om te eten”

  1. Marijke says:

    Prachtige foto’s – ik ging een beetje mee op reis

  2. De foto’s zijn echt prachtig, maar de titel wint :)

Leave a Reply

YOU MAY LIKE