Een nieuwe generatie food magazines

Het was een koude zaterdag in Parijs, twee weken geleden. En er was al veel gebeurd de laatste 24 uur. De wet van Murphy had toegeslagen. Gelukkig geen vreselijke gebeurtenissen, maar eerder vervelende. Denk maar aan 5 uur rijden door een hevige sneeuwstorm, ingebroken in de auto, zijruit weg, gps gestolen, nog meer sneeuwstorm, … Gewoon vervelende toestanden die ik op slag vergat toen ik de Yvon Lambert Bookshop binnen wandelde en mijn oog liet vallen op The Gourmand, zowaar het prachtigste food magazine dat ik ooit in handen kreeg. Het zal wel gedeeltelijk aan mijn achtergrond in public relations liggen maar ik heb een zwak voor mooie boeken en dito magazines. Als het dan nog eens een culinair onderwerp omvat, is het hek al helemaal van de dam.

The Gourmand cover

The Gourmand is een verademing in food-magazineland. Type wat Apartamento betekent binnen de interieurmagazines maar dan rond food & dining. In hun eigen woorden: “The Gourmand is a new food and culture journal that binds inspirational words, images and ideas with the humble and universal subject of food. Based in London, The Gourmand is inspired not only by a true passion for food and dining but by the exciting influx of new restaurants, bars, cafe’s, stalls and ingredients that are increasingly available to us. The Gourmand was born as a means to share this exciting cultural shift and to celebrate food as a catalyst for creativity.”

Voor alle duidelijkheid, dit is niet uw maandelijkse Delicious. Niets mis met de Delicious, integendeel, ik heb alle nummers van het afgelopen jaar liggen. Ze vormen een onuitputtelijke bron van recepteninspiratie. Maar The Gourmand is toch van een andere orde. Van de overweldigende tot emotie beroerende soort. Alles klopt gewoon. De vernieuwende aanpak, de kwaliteitsvolle ‘sit down and learn about someone’-journalistiek, de esthetische beelden, de wondermooie vormgeving, het aangename papier. Het klopt.

Zo geeft de tweede editie van The Gourmand je onder andere een kijkje in de privé kookboekenbibliotheek van Mark Hix. De kok heeft in zijn gastronomisch walhalla duizenden culinaire titels staan waaronder veel eerste edities en een aantal zeldzame exemplaren zoals een receptenboek van Andy Warhol met de gerechten die zijn moeder klaarmaakte.

TheGourmand_Hix_1TheGourmand_Hix_2TheGourmand_Hix_3TheGourmand_Hix_4TheGourmand_Hix_5

De fotoreeks rond het thema gulzigheid waarin producten zoals papaja, camembert, vijgen en boter centraal staan toont op een schitterende wijze ingrediënten in al hun eenvoud en werkt onmiddellijk op de smaakpapillen.

TheGourmand_shoot_1TheGourmand_shoot_2TheGourmand_shoot_3TheGourmand_shoot_4TheGourmand_shoot_5

Passages uit ‘The compleat imbiber’ geven een inzicht in wat een wijn en food magazine in de jaren ’50 betekende. De hoofdredacteur Cyril Ray, de man die ooit zei “There is no more virtue in not minding what you eat and drink than in not minding whom you go to bed with”, was duidelijk een levensgenieter in hart en nieren.

TheGourmand_Imbiber_1TheGourmand_Imbiber_2TheGourmand_Imbiber_3

The Gourmand is een magazine waarvan de liefde en passie voor eten, ingrediënten en samen dineren van af spat. Het is een magazine naar mijn hart dat Murphy een poepje liet ruiken.



Leave a Reply

YOU MAY LIKE