Aan tafel met Rosemary

Het was geen wilde gok om onze gasten van het laatste dineetje samen uit te nodigen. Lies & Patje en Charlotte & Giancarlo zijn mensen die graag eten en koken en er even graag smakelijk over babbelen. Deze match kon gewoon niet mislukken. Al jaren organiseren we met Charlotte en Giancarlo elk om beurt gezellige diners waarbij eten steevast gespreksonderwerp nummer één is. We kunnen er niet omheen, het is sterker dan onszelf. Ze leerden me de authentieke Italiaanse keuken kennen. Gerechten zoals zampone (gevulde varkenspoot) en pizza fritta met walnotenpesto en pancetta liggen vers in mijn geheugen. Het water loopt me al in de mond door eraan terug te denken. Heerlijke avonden om te koesteren.
Thursday Dinner_1Thursday Dinner_2Thursday Dinner_3Thursday Dinner_5Thursday Dinner_6

Door Lies en Patje zag ik de fantastische Braziliaanse film Estômago. Het is een geweldig gastronomisch verhaal waarbij een doosje geur en smaak zou moeten komen. -Ha! Dat is nog eens een idee: tijdens de film de gerechten die erin voorkomen serveren.- Soit, het gaat over de jonge Nonato die niets kan behalve koken. Hij leert Iria kennen, een prostitué die niet kan koken maar wel héél graag eet. Zo komen de twee tot de regeling dat zij met hem in bed duikt in ruil voor zijn delicieuze gerechten. Door omstandigheden komt Nonato in de gevangenis terecht waar zijn kookkunsten hem hoger in de gevangenishiërarchie helpen. In plaats van seks krijgt hij nu een bed en bescherming in ruil voor zijn cuisine alsook een nieuwe naam: Rosemary. Humor en eten: de ideale ingrediënten voor een goede film als je het mij vraagt.
Thursday Dinner_7Thursday Dinner_8Thursday Dinner_9

Estômago geeft me genoeg inspiratie voor een volgende, Braziliaans getinte, Thursday Dinners maar vanavond kleurt het Midden-Oosten ons bord. Lies en Patje gingen vorige maand naar Israël en raken maar niet uitgebabbeld over de plaatselijke keuken. Ik weet als geen ander hoe heimwee naar een ‘reiskeuken’ voelt en beslis om een typisch Libanees gerecht op tafel te zetten: kip fatteh. Alle credits hiervoor gaan naar Benoît en Julie waar ik kip fatteh voor het eerst at. Het is een gerecht op basis van kip, knapperig Libanees platbrood en yoghurt met veel look. Het resulteert in een explosie van smaken die voor ons, westerlingen, niet alledaags zijn. Een mooie ontdekking. Zoete-aardappelgalettes en wortelcake vormen het hapje en nagerecht van de avond.
Thursday Dinner_10Thursday Dinner_11

Bekijk onderstaand de trailer van Estômago.

[youtube=http://youtu.be/NAH93AAoL80]

Gasten
Lies: Creative bij Oona
Patje: Dispatch bij Somtrans
Charlotte: Retail buyer bij Bestseller
Giancarlo: Mede-eigenaar van Vier

Hannes werd overvallen door een hevige griepaanval en spendeerde de hele avond koortsuitzwetend in bed, poor thing. Gelukkig gaf Lies zich vrijwillig op als vervangend fotografe van dienst waarvoor dank.

 One Response to “Aan tafel met Rosemary”

  1. julie berteloot says:

    oke, die film huren we!
    ziet er weer héérlijk gezellig uit 😉

    x

Leave a Reply

YOU MAY LIKE