Zoete-aardappelgalettes

Als echte Ottolenghi-fan kan ik niet anders dan enthousiast zijn over zijn zoete-aardappelgalettes. Ze zijn dan ook zo veelzijdig. Verrukkelijk zowel koud als net uit de oven. Makkelijk mee te nemen naar je werk of, nog leuker, naar een picknick. Het recept laat ook toe ingrediënten aan te passen aan het seizoen. Ik denk maar aan groene asperges met hazelnoten en Grana Padano in de zomer. Of een mengeling van bospaddestoelen met knoflook en spek in de herfst. Enfin, je kan er alle kanten mee op.

Zelf ben ik geen voorstander van vlees en vis dat ik zelf in de diepvries bewaar. Op de één of andere manier vertrouw ik niet helemaal en word ik er vies van eenmaal ontdooit. Mijn diepvriezer zit dan ook vol met soep, brood, kruiden, restjes appelmoes, … Producten die, mits goed verpakt, eruit komen zoals je ze erin stak. Ook bladerdeeg is ideaal diepvriesmateriaal. Ik maak er bijvoorbeeld Tarte Tatin mee voor onverwachts bezoek. Of een quiche als ik niet veel tijd heb. En deze zoete-aardappelgalettes dus.
galettes_1galettes_2Galettes_3galettes_4galettes_5Galettes_6Galettes_7Galettes_8

Ingrediënten voor 4 personen
2 middelgrote zoete aardappelen
250 gr kant-en-klaar bladerdeeg (best vierkant)
1 ei
100 ml zure room
100 gr harde geitenkaas
2 el pompoenpitten
gedroogde chilivlokken naar smaak
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el bladpeterselie
1 el olijfolie

Bereiding
Verhit de oven op 200 graden. Pof de aardappelen 20-30 minuten, het midden mag nog hard zijn. Je mag ze vooral niet helemaal gaar laten worden want dan krijg je moes. Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in  plakjes van ongeveer een halve centimeter.

Rol intussen het deeg uit en versnijd het in rechthoeken. Prik het hele oppervlak in met een vork. Zet de rechthoeken minstens een half uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het dun met losgeklopt ei. Strijk een lepel zure room over elke rechthoek en laat ongeveer een halve centimeter van de rand vrij. Schik de plakken zoete aardappel op de roomlaag en bestrooi met peper en zout. Verkruimel de kaas erover en werk af met pompoenpitten en chilivlokken. Bak de galettes 20-25 minuten tot het deeg gaar is. Controleer de onderkant, die moet goudbruin zijn.

Roer terwijl de galletes in de oven staan de olijfolie, knoflook, peterselie en een snuifje zout door elkaar. Bestrijk de gebakjes als ze uit de oven komen direct met het mengsel. Serveer de galettes warm of op kamertemperatuur.Leave a Reply

YOU MAY LIKE