Theeritueel

Na de koffie-hype zit nu ook thee helemaal in de lift. Zo laat Sergio Herman zijn theekaart voor Oud Sluis samenstellen door een echte theesommelier. Het gaat over pure thees (witte, groene, zwarte of rode) vermengd met kruiden en verse producten, zoals sinaasappelschil of een stukje gember, die een heilzame werking op het lichaam hebben. Uiteraard niet te vergelijken met de chemische aromathee in builtjes die je doorgaans op restaurant krijgt.

Tijdens onze recente reis naar Marokko dronken we liters muntthee. De nationale drank wordt er de hele dag door gedronken en vormt een sociaal gebeuren waaraan een serieus ritueel vast hangt. Ik ben niet zeker van de heilzame werking na toevoeging van 6 (!)  klontjes suiker maar dat het lekker is staat als een paal boven water. Beignetje erbij en ik waan me terug op een zonovergoten terras in Sidi-Ifni.

Zo zet je een authentieke Marokkaanse muntthee:
Breng een halve liter water aan de kook met een grote eetlepel groene thee (Gunpowder). Zodra het water kookt, giet je het over in een theepot en voeg je verse muntblaadjes en suiker naar smaak toe. Laat nog even trekken en overgiet van op hoogte de hete drank meermaals over in kleine glaasjes. Door het overgieten van de thee lost de suiker op en geeft de munt zijn aroma af.

Muntthee_1Muntthee_2Muntthee_3Muntthee_4Beignet_1Beignet_2Beignet_3Beignet_4One Response to “Theeritueel”

  1. Marijke says:

    Damn, die beignets zien er goed uit

Leave a Reply

YOU MAY LIKE