Pizza fritta

Pizza fritta is een Italiaanse specialiteit die ik leerde maken bij Charlotte en Giancarlo. Een West-Vlaamse schone en een half-Italiaanse Antwerpenaar die weten wat goed eten is. Dat het koppel enthousiast over eten kan vertellen is een understatement. Meermaals hoorde ik ze smakelijk bezig over pizza fritta. En telkens voelde ik mijn smaakpapillen wakker worden en liep het water me letterlijk in de mond. Wanneer krijg ik die pizza fritta nu eindelijk te eten?! Ik nam het heft in eigen handen en nodigde mezelf uit voor een avondje deeg kneden.
Pizza_fritta_1Pizza_fritta_2Pizza_fritta_3

Gist, bloem, boter en water zijn de enige ingrediënten die je nodig hebt. Ah! La cucina povera, hét bewijs dat Italianen daarmee iets heerlijk kunnen maken. Wanneer ik vraag naar de hoeveelheden schiet Charlotte in de lach. Giancarlo’s mama spreekt altijd over een beetje van dit, een beetje van dat. Niets te afmetingen, koken op het gevoel. Charlotte vertaalt die beetjes in 1 zakje gist, vier volle eetlepels bloem, een klontje gesmolten boter en lauw water. Alles mengen en kneden tot een mooi elastisch deeg. Wikkel het in folie en laat minstens een half uurtje in de koelkast liggen. Dood ondertussen de tijd met een flesje prosecco.
Pizza_fritta_4Pizza_fritta_5Pizza_fritta_6Pizza_fritta_7Pizza_fritta_8

Verwarm een pot met een flinke laag zonnebloemolie en maak kleine balletjes van het deeg. Rol ze met een deegrol tot dunne schijfjes en bak ze één voor één in de hete olie. Je zal zien dat de schijfjes in slechts enkele seconden opzwellen tot super luchtige en krokante pizza fritta’s. Haal ze uit de olie en besprenkel onmiddellijk met grof zeezout. Eet de krokante heerlijkheden simpelweg zo of beleg ze met pancetta of pesto.
Pizza_fritta_9Pizza_fritta_10Pizza_fritta_11Pizza_fritta_12Pizza_fritta_13Pizza_fritta_143 Responses to “Pizza fritta”

  1. Ellen says:

    Ziet er heerlijk uit. Leuke foto’s. Gezellig.

  2. Ravioli | says:

    […] Italiaanse keuken, waar Giancarlo zijn roots liggen, ligt hen na aan het hart. Na de overheerlijke pizza fritta maken we nu ook samen ravioli. We kunnen niet kiezen en gaan voor twee verschillende vullingen. De […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE