Ja chef!

Het was een tijdje geleden maar er zit terug een studentenkaart in mijn portefeuille. Enkele weken terug startte ik in avondonderwijs met de eerste drie modules van de opleiding ‘hulpkok’. Het gaat over de modules ‘initiatie koude keuken’, ‘initiatie warme keuken’ en ‘nagerechten’. De opleiding is überklassiek en super Frans geïnspireerd. Niets wat ik gewoon ben, maar het is fijn om eens bij het begin te beginnen.

Dat dit een professionele opleiding is en geen hobbyklasje werd onmiddellijk duidelijk. Het tempo ligt hoog en voor het eerst in mijn leven neem ik de woorden ‘ja chef’ in de mond. Heerlijk! Het wordt warm wanneer de chef me, letterlijk tussen de soep en de patatten, vraagt de ‘garniture marmite’ te maken en de fond te ‘passer au chinois’. De Franse termen vliegen me om de oren. Ook julienne heeft (bijna) geen geheimen meer voor mij. Het is niet zomaar in dunne reepjes snijden. Neen, julienne is groenten snijden in strookjes van 4,5 cm op 1 mm (zo passen ze perfect in een soeplepel). Ik welgeteld een kwartier bezig met mijn ene wortel. Bon, er is nog wat werk aan de winkel.

Om jullie te laten meegenieten/-lachen/-koken deel ik van tijd tot tijd mijn vorderingen, weetjes en recepten uit de kooklessen mee. Te beginnen met versgeklopte mayonaise. Want zeg nu zelf, niets triestiger dan potjes- en frietkotmayonaise.

Mayo_1Mayo_2Mayo_3

Ingrediënten voor een halve liter mayonaise
2 eigelen
2 kleine tl mosterd
4 dl arachideolie
citroen, peper en zout naar smaak

Bereiding
Zorg ervoor dat al de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de eierdooiers en kruid onmiddellijk af met zout. Zout heeft ongeveer 20 minuten de tijd nodig om op te lossen. Voeg de olie druppelsgewijs toe en blijf ondertussen goed kloppen. Voeg vooral niet teveel olie in één keer toe want dan kan de mayonaise schiften. Kruid op het einde af met citroen en peper.6 Responses to “Ja chef!”

 1. Val alle basislessen op de kokschool is mayonnaise tot op heden mijn favoriet gebleven :) En op je foto’s ziet die er ook heel smakelijk uit. PS: julienne op courgettes oefenen geeft meer zelfvertrouwen dan op een wortel. Succes!

 2. Tom De Vleesschauwer says:

  Alle respect voor de klassieke recepten die ze in de kokschool aanleren (heb er zelf ook gezeten) maar probeer dit eens; (voor 1 liter) 2 volledige eieren en 1 dooier, 2 gr peper, 6 gr zout, 30 gr mosterd, 12 gr rode wijn azijn en7 dl arachideolie, neem een maatbeker die groot genoeg, doe de eieren, dooiers, mosterd, zout, peper en azijn er in en vul af met de olie. Zet je staafmixer in de beker en mix van onderen naar boven tot je een prachtige, witte mayonaise krijgt. Mislukt nooit, schift niet en het gaat veel sneller. Ik vond de mayonaise uit de kokschool altijd wat te geel… je kweekt er wel geen armspieren mee.
  Leuke blog trouwens, ben altijd nieuwsgierig als hij in mijn mailbox zit!

  • Hey Tom, merci voor de tip. Ga ik zeker eens proberen. Zelf eet ik enkel mayonaise bij frietjes en gebakken patatjes maar in de ‘koude keuken’ weten ze er wel goed weg mee 😉

 3. marie says:

  über smile toen ik dit las 😀

Leave a Reply

YOU MAY LIKE