Graag een ‘nieuwe’ supermarkt

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om in de drukke agenda’s van Jan, Jill, Thomas en Regina een datum te prikken waarop iedereen zich vrij kon maken maar vorige week was het zover. Van zodra de datum vast lag liep ik te wikken en wegen over het menu. We spreken hier over vier foodies die best wat lekker eten gewoon zijn. Zo heeft Thomas ook zijn eigen food blog Niks Speciaals waarop hij toch wel een aardig aantal gerechten neerpent die naar ingrediënten en smaakcombinaties de dagelijkse kost voor velen overstijgen. Ook bij Jan en Jill smulde ik al heerlijk: ik denk spontaan aan een warme zomerdag bij hen in de tuin met de geur van een in krantenpapier gerookte zalm op de bbq. Met andere woorden: de lat ligt nogal hoog. Maar goed, ik ga geen uitdaging uit de weg en kom uit bij een deel van het varken dat ik al lange tijd wou klaarmaken: de buikspek. En dan graag de variant die in de mond smelt en je smaakpapillen op hol doet slaan.

Thursday DinnerThursday DinnerThursday DinnerThursday DinnerThursday DinnerThursday DinnerThursday DinnerThursday Dinner

Het varkentje staat in de oven als onze gasten arriveren. Tijdens de aperitief vertelt Thomas ons dat hij en Regina na de zomer naar San Francisco verhuizen. Regina zal er aan een postdoctoraal onderzoek over leverregeneratie op basis van stamcellen werken. Al snel komt de conversatie op Whole Foods Market. Thomas kijkt er nogal naar uit om in San Francisco te kunnen winkelen bij deze supermarktketen, die enkel duurzame producten verkoopt. Het verhaal doet me denken aan dat van de Nederlandse Marqt. De oprichter, Quirijn Bolle, kwam als medewerker voor Ahold in de VS in aanraking met de moordende concurrentie die sommige producenten ertoe drijft gekke dingen te doen met hun producten. Hij zag dat producenten die wél met een eerlijk product willen komen geen plaats krijgen op de keiharde markt en richtte daarom zijn eigen supermarktketen op: Marqt.

Thursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

Persoonlijk vind ik het concept van Whole Foods Market en Marqt perfect aansluiten bij de hedendaagse consument. Steeds meer mensen willen bewust voedsel kopen maar hebben niet de tijd om daarvoor tien verschillende winkels of markten te bezoeken. Het feit dat deze ketens samenwerken met lokale boeren, ambachtslui, slagers, poeliers, …. die op deze manier ook hun afzetmarkt uitbreiden, kan ik enkel toejuichen. Zo verdeelt Marqt bijvoorbeeld worsten van de Amsterdamse traditionele worstmakers Brandt & Levie die op hun beurt enkel varkens afnemen van Nederlandse boeren die hun dieren met respect en liefde behandelen.

Ik wil graag weten wat ik eet. Bij de conventionele supermarkt en hun leveranciers is het spijtig genoeg moeilijk te achterhalen of de kip die we kopen effectief buiten gelopen heeft, natuurlijk voedsel heeft gekregen en of ze achteraf niet met water en bewaarmiddelen ingespoten is. Waar blijft die ‘nieuwe’ supermarkt in België?!

Thursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

In mijn zoektocht naar duurzame producten kreeg ik van like minded vrienden al een aantal adresjes doorgespeeld. Zo staan op mijn lijstje: de Dobbelhoeve in Schilde, Kaasmakerij Lode Vanhoutte waar ze dé Damse Mokke maken en de Sanguisorba kruidenkwekerij in Ranst. In afwachting van onze eigen Marqt of Whole Foods Market zijn meer goede adresjes steeds welkom.
Geheel aansluitend op bovenstaand relaas over goede producten het hoofdgerecht van de avond: ‘Pork Belly Buns’ gemaakt van ‘The Duke of Berkshire’ varkensvlees. Een oud-Engels ras dat vandaag op kleine schaal in West-Vlaanderen gefokt wordt. ‘The Duke’ wordt grootgebracht op natuurlijke granen en dat komt zijn speklaag en smaak alleen maar ten goede.
Thursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday DinnersThursday Dinners

Gasten
Jill: Productie en communicatie bij Neo Retro Agency
Regina: rondt momenteel een PHD leveronderzoek af
Jan: Oprichter A Modern View en vormgever bij De Morgen
Thomas: Oprichter Niks Speciaals en curator S.M.A.K6 Responses to “Graag een ‘nieuwe’ supermarkt”

 1. Tom says:

  beste rundsvlees; slagerij Raemdonck in Wondelgem
  gevogelte en wild; huis Diegenant of Dauwe in Gent
  groenten; biohoeve De Lochting (Roeselare) en Van Landschoot en fruit4you (Gent)
  zuivel; hinkelspel (Gent), de Leesjteshoeve (Moerkerke)
  en verse (ongepasteuriseerde) melk van de tap aan een kleine melkboerderij aan het kasteel van zwijnaarde!

 2. Anouk says:

  – Bio-Planet (meerdere locaties:http://www.bioplanet.be/bioplanet/static/winkels_n.html), leunt toch redelijk dicht aan bij Whole Foods-type markets (ik ben al in SF geweest: za-lige stad, veel farmer’s markets met verse producten: heaven!!)
  – Origin’o (http://www.origino.be/orgn.php): kleinere stadswinkel, minder een supermarkt-gevoel dan bij de Bio-Planet maar ook met een vers-toog met vele soorten kazen/brood/koekjes/beleg/etc.
  – voor wie zelf brood etc. bakt en zijn bloem graag zelf bij de molenaar haalt: Molens Van den Bempt (Oud-Heverlee, http://www.molens-vandenbempt.be/)

 3. Hey Anouk, bedankt voor je waardevolle reactie. Het klopt zeker wat je zegt over Bioplanet. Ze werken blijkbaar ook samen met lokale producenten zoals Het Hinkelspel. Dat wist ik dus niet. Maar ik mis toch wel een ‘bourgondisch’ alternatief. Origino ken ik ook, persoonlijk vind ik het een aangenamere ‘shoppingsfeer’ hebben dan de Bioplanet. Beide wel heel veggie georiënteerd. Terwijl ik toch ook graag eens een Mechelse koekoek of stukje Berkshire eet. Belgische, duurzame producten die je er volgens mij niet vindt. Maar sowieso zijn de winkels die je aangeeft zeer goed op weg.

  • Anouk says:

   Je hebt inderdaad gelijk. Vind ik ook altijd moeilijk, om lekker & vers vlees te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de speciallekes. Ik heb nu wel een hoeveslagerij ontdekt hier in de buurt (Herent) maar dat is dus enkel runds :) De koekoek ga ik zelf moeten afschieten denk ik. En terzijde: geweldig concept, de thursday dinners, ik host ook graag etentjes voor vrienden & zou er eigenlijk meer werk van moeten maken – maar daar zijn de lange zomeravonden voor… Ik blijf met veel plezier je foodie avonturen volgen!

 4. hallo Thursday Dinners, wat een leuke tips om te ontdekken! Ik ga zeker de De Dobbelhoeve en Sanguisorba gaan opzoeken nu.

Leave a Reply

YOU MAY LIKE