Kleine profijtjes

Profiteroles of vrij vertaald ‘kleine profijtjes’ zijn bite-size verwennerijen die de meesten onder ons kennen als de ‘pateekes’ die we op zondag bij oma kregen. Een ‘klein profijtje’ mag je best letterlijk nemen want dit dessert heeft het allemaal. Het perfecte soesje is gevormd in hapgrote opgeblazen kussentjes, krokant en goudkleurig aan de buitenkant, zo licht en luchtig binnenin, afgewerkt met een likje donkere bittere chocolade. Het crunchy omhulsel vormt de perfecte behuizing voor de romige vanillevulling die rijkelijk de mond vult bij de eerste hap. De contrasten krokant, bitter en romig zoet maken dit dessert net zo onweerstaanbaar.

Profiteroles

Profiteroles

‘Van veel kleine profijtjes maak je één groot geluk’ moeten ze in de 18e eeuw gedacht hebben. Toen ontstond de ‘croquembouche’ -letterlijk vertaald als krokant in de mond- : een pièce montée gemaakt van honderden roomsoesjes bijeengehouden door stroperige karamel en opgefleurd met marsepein, fruit en bloemen. De architecturale sculptuur werd vooral gemaakt voor trouwerijen. Suiker was toen nog schaars en stond voor geluk en voorspoed voor het pas getrouwde stel. ‘Samen de taart aansnijden’ was toen een heel ander verhaal, lijkt me.

Profiterolesprofiteroles

Ingrediënten
Voor romige vulling
42 gr maïszetmeel
125 gr suiker
1 ei en 1 eidooier
500 ml melk
Een half vanillestokje

Voor het soezenbeslag
100 gr water
50 gr boter
Snuifje zout
75 gr bloem
2 à 3 eieren

Voor de afwerking
Gesmolten pure chocolade
Gekarameliseerde walnoten

Bereiding
Snijd, voor de vulling, het vanillestokje in de lengte open en schraap met de achterkant van je mes de vanille eruit. Breng de melk samen met de vanille en het stokje aan de kook. Meng ondertussen het maïszetmeel met de suiker. Roer de dooier erdoor tot je een gladde massa bekomt. Giet nu de warme melk straalsgewijs op het maïszetmeelmengsel en roer krachtig met een klopper. Giet alles terug in de kookpot en breng, onder voortdurend roeren, terug aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken voor een mooie binding. Stort de crème uit op een plaat of grote schaal en dek luchtdicht af met plastic folie. Zo voorkom je dat er een ‘velletje’ ontstaat. Laat volledig afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven op 200°C en breng in een steelpan het water met de boter zachtjes aan de kook. Zet het vuur uit en voeg in één keer de gezeefde bloem toe. Meng goed met een spatel tot het deeg een bal vormt en van de pan loslaat. Droog het deeg kort, al roerend, op een klein vuurtje. Stort het deeg uit in een koude kom en laat even rusten. Klop een ei los en werk dit onder het deeg. Voeg pas een volgend ei toe aan het deeg als het vorige volledig opgenomen is. Het deeg moet nu soepel en makkelijk te spuiten zijn.

Bekleed een bakplaat met boterpapier en vul de spuitzak met een deel van het soezenbeslag. Spuit nu, in één beweging, ronde bollen en zorg voor voldoende afstand. De soesjes verdubbelen immers in volume. Werk het deeg op en bak de soezen ongeveer 20 tot 25 minuten tot ze goudkleurig zijn. Zet de oven uit, draai de soezen om, zodat ook de onderkant gebakken is, en laat ze nog 10 minuten in de oven verder drogen.

Prik voorzichtig met een klein spuitmondje een opening in de onderkant van de soezen. Neem de romige vulling uit de koelkast en klop ze krachtig los. Vul de spuitzak met de room en vul één voor één de soesjes op. Zorg ervoor dat je tijdens het spuiten met de soesjes draait zodat de vulling gelijkmatig verspreidt. Dompel ze met hun hoofdje in de gesmolten chocolade en schud ze met krachtige korte bewegingen goed af.One Response to “Kleine profijtjes”

  1. Ziet er heerlijk uit!

Leave a Reply

YOU MAY LIKE