Louise’s 15 minutes meals

Wat als ik je een recept geef om je eigen pasta from scratch te maken in minder dan 15 minuten? I kid you not: binnen het kwartier op tafel. Bye, bye, smakeloze voorverpakte lasagne. We maken ricotta gnocchi met verse basilicum en munt! Ricotta gnocchi is het vederlichte broertje van de bekende aardappelgnocchi. De aardappel wordt vervangen door ricotta dus er komt geen schillen, koken en door de passe-vite draaien aan te pas. Een ander voordeel is dat je van deze luchtkussentjes met zachte kaas een volledig bord op kan zonder al puffend de knoop van je broek te moeten openen.

Ricotta gnocchiRicotta gnocchi

Ik maak beurre noisette bij deze pasta als het snel moet gaan maar gnocchi leent zich tot veel smaken en texturen: probeer ze zeker eens met pesto, tomatensaus met Italiaanse worstjes of kaassaus. Ook de smaken die je toevoegt aan de ricotta kan je naar eigen believen invullen. De munt die ik hier gebruik biedt een fris tegenwicht voor de rijke botersaus.

Eens je de gnocchi-smaak te pakken hebt kan je aan het experimenteren slaan. Je maakt ze van bijna elk ingrediënt dat je met eieren en bloem tot een deeg kan vormen: aardappel, pompoen of pastinaak. It’s not rocket science. Gewoon een eenvoudige lekkere maaltijd.

Ricotta gnocchi

Ricotta gnocchi

Ingrediënten voor 2 personen
250 gr ricotta
1 eigeel
60 gr parmezaan, geraspt
75 gr bloem, extra om te bestuiven
handje verse munt, versnipperd
handje verse basilicum, versnipperd
peper & zout
100 gr boter

Bereiding
Voor de beurre noisette
Doe de boter in een steelpan en zet op een laag vuurtje. Van zodra de boter een lichtbruine kleur heeft en naar nootjes ruikt is de beurre noisette klaar.

Voor de ricotta gnocchi
Meng de kruiden met de ricotta, het eigeel en de parmezaan. Zeef de bloem en roer die kort door het ricottamengsel. Kruid af met peper en zout. Bestuif je werkoppervlak, een scherp mes en je handen met bloem. Neem een volle lepel deeg, rol er een lange dunne worst van en snijd die in 2 cm lange stukjes. Zet een grote pot met gezouten water op en werk ondertussen de rest van het deeg op. Laat de gnocchi niet te lang staan want dan begint het deeg te plakken. Dompel de pasta onder in het kokende water en schep de wolkjes eruit van zodra ze komen bovendrijven. Besprenkel met beurre noisette en wat extra geraspte parmezaan.6 Responses to “Louise’s 15 minutes meals”

 1. annemarie says:

  ha perfect! ik heb hier nog kilo’s huisgemaakte ricotta om op te gebruiken na een Kinfolk evenement… Dit recept maak ik vanavond!

 2. Eva says:

  Had nog nooit gnocchi gemaakt. Nu dus wel…superlekker! En dan die beure noisette… Zo simpel en smaakvol. Bedankt alweer voor dit geweldige receptje!

 3. Eva says:

  ‘BeuRRe’ noisette :-)

 4. Farah says:

  Kan je deze gnocchi in de koelkast bewaren nadat je ze afgekookt hebt?

Leave a Reply

YOU MAY LIKE