Du pain, du vin et des copains

Thursday Dinners BordeauxThursday Dinners Bordeaux

“Du pain, du vin et des copain” had in feite ook de naam van de blog kunnen zijn. Dat is toch wat het leven plezant maakt: goed eten, lekkere drank en een charmant gezelschap rond de tafel. Wat wil een mens nog meer?

Wijn en eten zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben geen kenner maar geniet wel met volle teugen van een lekker glas. Ik kies nooit de wijnen op restaurant, de châteaus, de soort druif en de streken zijn me onbekend. Ook in de supermarkt is het een onmogelijke klus om die ene fles eruit te halen. Net daarom leek het me zo interessant Stephanie en Jens, twee ambassadeurs van Bordeauxwijnen, over de vloer te krijgen en bij te leren over dit godendrankje.

Thursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners Bordeaux

We beginnen bij het begin: ruiken en proeven, want dat kan iedereen. Wijnen zitten complex in elkaar en dat maakt ze net zo interessant. Ze eisen tijdens het proeven alle aandacht op want het vergt concentratie om specifieke geuren te isoleren. Ik draai rond met het glas, niet voor de show maar om de aroma’s vrij te maken. En plots is het daar: heel duidelijk de geur van perzik. Een volgende wijn geeft me gekarameliseerde popcorn. De aandacht die ik nu voor het glas heb, manifesteert zich dubbel in de mond. Wow! Ik vraag me plots af hoe ik al die jaren heb kunnen drinken zonder ‘echt’ te ruiken.

Thursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners Bordeaux

Ik vond het vroeger altijd wat vergezocht als wijnkenners ‘nat gras’ of ‘nieuw hout’ uit de aroma’s konden onderscheiden. Sinds de tasting weet ik waar het van komt en merk ik dat je je smaak- en geurvermogen echt kan trainen. Tussen een geur herkennen en het effectief bij naam noemen lijkt soms een aromatische zee te liggen, een heerlijk geheugenspelletje. De beloning die je ervoor krijgt is een rijkere wijn dan voordien.

Thursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners BordeauxThursday Dinners Bordeaux

In een nog latere fase wordt het een ware kunst om een bepaalde wijn te kiezen bij een bepaald gerecht. De wijn versterkt het eten en omgekeerd. Magisch! Wijnblogger Jens, vervult deze niet zo evidente opdracht voor de avond glansrijk. Nadat we, op voorhand, samen elk ingrediënt van de menu overlopen trekt hij een paar Bordeauxwijnen open die de gerechten naar een hoger niveau tillen. Het wordt een heerlijke avond waarbij we ongeremd praten over de geuren en smaken die we menen te herkennen. Als leken bij elkaar hoeven we ons niet te schamen als we er naast zitten. Het is gewoon een leuk spel dat ons bewuster met een glas wijn doet omgaan.

Thursday Dinners Bordeaux
Thursday Dinners BordeauxThursday Dinners Bordeaux IMG_0619aThursday Dinners Bordeaux

Gasten
Nathalie: account oona, co-founder The Merrymakers
Emma: Founder MyFashionBlog by EMMA, founder EMMA Styling Concepts
Anne: Co-fouder Baroness O
Stephanie: Freelance journalist, fouder 70percentpure, Bordeauxwijnen ambassadeur
Jens: Fouder Belgian Wines, wijnblogger, Bordeauxwijnen ambassadeur4 Responses to “Du pain, du vin et des copains”

  1. Bart says:

    Geven deze twee wijnambassadeurs ook proeverijen aan huis? Na het lezen van dit verslag en de toffe foto’s ben ik wel kandidaat!

  2. […] vroegen aan Louise om deze keer een speciaal diner voor te bereiden – op een maandagavond weliswaar, maar met al de karakteristieken die haar […]

  3. […] Check out Louise’s report from that night right here. […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE