Silken tofu

silken tofu

Chinatown is een fantastische buurt in Antwerpen die je even doet vergeten dat je nog steeds in België bent. Je vindt er de beste Thai van Antwerpen, de Ploy Pochana, eet er hand pulled noodles in Noodle Bar Bai Wei en gaat er shoppen bij Sun Wah Supermarket. Deze Chinese supermarkt is de hemel op aarde als je graag nieuwe ingrediënten ontdekt. Ik kan er uren tussen de rekken ronddwalen om uiteindelijk aan de kassa te belanden met een volle winkelmand waarvan de helft van de producten me totaal onbekend zijn. Zo vond ik er recent silken tofu uit Japan. De naam alleen al: zijden tofu. Dat kan niet slecht zijn. De dame aan de kassa vertelde me dat je deze tofuvariant gewoon rauw kan eten of opwarmen in een soep of saus. Ik nam nog wat Japanse rijstwijn en edamame (jonge sojabonen) mee en was de gelukkigste mens op aarde.

edamamesilken tofu

Eenmaal thuis kan ik niet snel genoeg de verpakking opentrekken om verwonderd vast te stellen dat het wel degelijk om ZIJDEN tofu gaat: o zo fragiel van structuur. Ik ga er even met het mes door en schik de blokjes voorzichtig op een bord. Ondertussen staat het water voor de sojabonen, die slechts een aantal minuutjes nodig hebben, al op het vuur. Snel nog een sausje op basis van sojasaus, rijstwijn, rijstazijn, wasabi en sesamzaadjes door elkaar roeren en 5 minuten na thuiskomst staat er een übergezonde snack op tafel.

Een google search leert me dat silken tofu eigenlijk in wel wat gerechten verwerkt kan worden. Voor veganisten vervangt het vaak room, melk of eieren in sauzen, nagerechten of smoothies. Een cheescake of chocolademousse op basis van deze nieuwe ontdekking staat alleszins bovenaan mijn to do lijst.Leave a Reply

YOU MAY LIKE