Tortilla’s from scratch

Tortilla

Het geeft zoveel voldoening om voedsel from scratch te maken. Eten waarvan je zo gewoon bent het in de winkel te kopen. Het vraagt wat meer inspanning en tijd maar wat je in return krijgt is een verse en gezonde maaltijd zonder bewaarmiddelen en toegevoegde suikers.

En, als je er goed over nadenkt, gaat het zelfs veel verder. Door te koken ontwikkel je skills die dreigen verloren te gaan en maak je ruimte in je hoofd. Bezig zijn met eten maakt je rustig en ontspant. Koken is niet moeilijk, het vraagt enkel tijd. Tijd juist gespendeerd als je het mij vraagt. Ik ben enorm geïnspireerd door het nieuwste boek ‘een pleidooi voor echt koken’ van Michael Pollan die ‘koken’ en wat het betekent zo mooi weet te omschrijven:

Koken, heb ik ontdekt, geeft ons de kans, die zo zeldzaam is in het moderne leven, om onszelf op een directe wijze te ondersteunen, en de mensen die we voeden te ondersteunen. Als dit niet ‘brood verdienen’ is, weet ik het ook niet meer. (…) Want welke gewoonte is minder egoïstisch, welke arbeid minder vervreemd, welke tijd minder verspild dan die welke wordt besteed aan het bereiden van iets heerlijks en voedzaams voor geliefden?

Tortilla

Tortilla

Hij stelt ook dat de obsessie met kookprogramma’s gelijk staat aan een vermindering van tijd die we effectief doorbrengen in de keuken. Vaardigheden en technieken die van generatie op generatie worden doorgeven dreigen verloren te gaan. We zijn afhankelijk geworden van grote internationale voedselbedrijven en de meesten onder ons weten écht niet meer te overleven zonder.

Ik maak vandaag zelf tortilla’s en ontwikkel een steeds groter wordende appreciatie  voor het alledaagse eten dat we zo vanzelfsprekend vinden. Vul de tortilla’s op met eender wat: overschotje kip of vis met wat groentjes. Laat je inspireren door deze Mexican-style variant met varkenshaasje ‘Duke of Berkshire’ en ‘tomaat-avocado-chili-salsa’. Vul je tortilla met kleine beetjes van alles en eet smakelijk op met je handen. Heerlijke eten om te delen!

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tortilla’s
300 gr bloem
50 gr boter, op kamertemperatuur
200 ml lauw water
snuifje zout

Voor het vlees
1 varkenshaasje
olijfolie
1 tl gerookte paprikakruiden
1 tl komijn
1 tl zout
1 tl peper
1 teentje look, tot pulp

Voor de salsa
4 tomaten
3 avocado’s
olijfolie
1 rode chilipeper
handje koriander, fijngesneden
lente-ui
sap van een halve citroen
peper & zout

Maak de tortilla’s
Meng de bloem en het zout en voeg de boter toe. Wrijf de boter en de bloem fijn tussen je vingers. Er ontstaat een korrelige structuur. Voeg in kleine hoeveelheden het water toe en bewerk het deeg op je werkblad tot het elastisch is en niet meer aan je vingers plakt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een half uur tot een uur rusten in de koelkast.

Neem een stukje deeg van de grote deegbal, bloem je werkblad en je deegrol in en rol het stukje deeg zo dun mogelijk uit. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken. Het makkelijkste is een hete pan klaar te hebben en systematisch te rollen en onmiddellijk te bakken. Ervaring leert me dat de deeglapjes na een tijdje aan elkaar kleven als je ze niet onmiddellijk bakt. Bak de tortilla’s ongeveer 30 seconden, aan de ene kant en 15 seconden aan de ander kant. Het geeft je net genoeg tijd om de volgende tortilla uit te rollen. Werk zo al je deeg op. Tortilla’s op overschot kan je perfect invriezen.

Maak het vlees
Verwarm de oven op 180 graden. Meng alle droge kruiden met de look. Wrijf het varkenshaasje rijkelijk in met olijfolie en besprenkel het met de kruidenmengeling. Laat in het beste geval een half uurtje in de koelkast rusten. Verhit een pan met boter en schroei het vlees, op hoog vuur, aan alle kanten dicht. Gaar het 20 minuten verder in de oven. Laat het 10 minuten rusten alvorens het in dunne plakjes te snijden.

Maak de salsa
Ontpit de tomaten, ontvel de avocado’s en snijd ze in kleine blokjes. Versnipper de chilipeper en snijd de lente-ui in dunnen ringen. Meng alles goed door elkaar, overgiet met olijfolie, besprenkel met citroen, kruid met peper en zout en werk af met koriander.4 Responses to “Tortilla’s from scratch”

 1. Anneleen Hermans says:

  Hey, bij mijn weten is tortilla een Spaans gerecht: een soort omelet met aardappel. Wat ik hierboven zie lijkt meer op fajita’s, taco’s, wraps,… :-) Heerlijk zal het sowieso wel zijn!

  +32 498 814 379 http://www.skinario.be http://www.facebook.com/skinario/

  please consider the environment before printing this e-mail

  Op 16 juli 2013 12:33 schreef WordPress.com

  • Hi Anneleen,

   Ik versta de verwarring: 2 verschillende gerechten met dezelfde naam.
   Een Wikipedia-search leverde het volgende op: Als volksvoedsel in de Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse keuken, is een tortilla een soort ongezuurd plat brood, gemaakt van maïs- of tarwemeel. De ongerelateerde Spaanse tortilla is een soort omelet.

   Welke naam je er ook aan geeft: tortilla, wrap, taco, … lekker is het sowieso :)

 2. so true, dat we vergeten hoe recepten van a tot z te maken en niet potjes en zakjes ‘geprepareerd’ toe voegen, maar wat een voldoening je eigen gemaakte tortilla te eten! mooi!

Leave a Reply

YOU MAY LIKE