Pytt i panna

Ik heb veel respect voor de Jamie Olivers en Alice Waters van deze wereld, mensen die het volk terug wat meer in de keuken krijgen en hen het genot van een zelfgemaakte lasagne of taart laten herontdekken. Ook Wim Lybaert is zo iemand. Met zijn programma ‘De moestuin volgens Wim’ wil hij Vlaanderen aan het zaaien en planten krijgen en hen zo gezonder laten eten. Dat de man in real life even sappig vertelt over zijn tomatenrassen, bloemkoolscheuten en mosterdblad ondervonden we gisteren, toen we waren uitgenodigd in zijn nieuwe moestuin op het terras van de kantoren van Woestijnvis.

De Moestuin
De Moestuin
De Moestuin

In het nieuwe seizoen ligt de focus meer op oogsten en koken. “Eens je een vers geoogste patat hebt gegeten wil je nooit meer terug”, aldus Wim. Ook inmaken, een topic dat mij enorm fascineert, komt aan bod. “Je kan makkelijk een jaar rond eten uit je moestuin. Een tomaat is slechts 2 dagen echt rijp. Met het overrijpe deel maak je passata waarmee je ’s winters een heerlijke pastagerecht bereidt.” vertelt Wim. Hoe spannend is het niet tijdens het zomerseizoen iets in een bokaaltje te steken en het in de winter op te eten?!

Na vijf dozijn tips & tricks is het tijd om te gaan. Al wroetend in de aarde haalt Wim een paar prachtaardappelen uit de grond. Een mix van rassen die hij speciaal in Engeland ging halen. “Liefst binnen het half uur opeten” zegt hij serieus. Vlak voor ik de deur uitloop snijdt hij nog een courgette van zijn stengel en duwt ook die in mijn handen.

De Moestuin potatoes
Pyttipanna
Pyttipanna

Daar sta ik dan, met een kilo patatten, een courgette en een deadline van 30 minuten. Terug in de auto denk ik onmiddellijk aan een Zweeds recept, pytt i panna, letterlijk: ‘kleine stukjes in de pan’. Een eenvoudig snel-klaar-gerecht dat in zweden traditioneel met left overs gemaakt wordt. Een uitje versnipperen, aardappelen in kleine blokjes toevoegen en spekblokjes of, in mijn geval een versneden boerenworst, erbij. Bestrooi het geheel met wat verse tuinkruiden zoals rozemarijn, tijm en dragon en klaar! De Scandinaviërs serveren pytt i panna vaak met een rauwe eidooier, rode biet en augurk maar ik opteer in dit geval voor de pure smaak van vers geoogste aardappelen. Wat een feestmaal! Heerlijk. Merci Wim!

 4 Responses to “Pytt i panna”

 1. martine lapere says:

  het water komt oprecht in mn mond bij het aanschouwen van dit eenvoudige maar kraakverse met liefde gekweekt en klaargemaakt potje.

 2. Julie says:

  Ik onthou dit receptje, jummie!

 3. kim says:

  Hoi!
  Ik kon niet reageren bij ‘about’ maar ik moet even kwijt dat ik je blog geweldig vind! Mooie recepten, leuk geschreven en fantastische foto’s =)
  groetjes,
  Kim

Leave a Reply

YOU MAY LIKE