De moestuin van Titus

“Kom anders eens koken met de groenten uit onze moestuin” is met grote voorsprong het beste voorstel dat we sinds de start van deze blog, één jaar geleden, kregen. Zoiets moet je ons geen twee keer vragen. Nog geen 48 uur later staan we al aan de voordeur van Liesje, Titus en kleine Jeanne, ons gastgezin van de avond.

IMG_0697b

IMG_0708d

IMG_0800b

IMG_0802b

IMG_0807b

Titus vertelt me meteen wat er te oogsten valt: courgettes, erwtjes, sjalotjes, sla en één aubergine. Ik moet het woord courgette nog maar horen vallen en denk onmiddellijk aan de prachtige eetbare bloemen die aan de plant groeien. Je krijgt niet zomaar elke dag de kans om met courgettebloemen te werken aangezien, en daar kwamen we maar al te snel achter, die dingen niet zomaar in de winkel te vinden zijn.

IMG_0811b

IMG_0832b

IMG_0774b

IMG_0778b

Het blijkt dat de plant in kwestie slechts drie bloemen in bloei heeft staan. Een beetje magertjes voor een gezelschap van zes. Bon, de zoektocht naar extra courgettebloemen begint dus. Vele winkels en een nuloperatie later komt Liesje op het lumineuze idee om een ruiltocht langs de volkstuintjes te ondernemen. De buit: 3 courgettebloemen in ruil voor een bussel prei. Soms is de wereld toch een mooie plaats.

IMG_0745b

IMG_0762b

IMG_0766b

IMG_0854b

IMG_0871b

IMG_0876b

Het ‘courgettebloemen-issue’ is van de baan, tijd om erwtjes te oogsten en te doppen, een mediterende bezigheid. Ik begin er sterk aan te denken me volgend jaar ook op het moestuinieren te storten. Goed voor het bewustzijn, stressniveau en volgens mij ook voor de inventiviteit in de keuken. Jezelf uitdagen om 101 manieren te vinden om al die wortelen, bonen en sla te verwerken en niet het gevoel te hebben dat je elke dag hetzelfde eet. Maar er zijn mogelijkheden genoeg. Zo droom ik al weg bij het, voor mij, onontgonnen terrein van pekelen, fermenteren en inleggen en zie ik al een volgepropte voorraadkast met allerlei potjes vol lekkers.

IMG_0893b

IMG_0894b

IMG_0914b

IMG_0920b

IMG_0945b

IMG_0788c

IMG_0923b

Daarnaast lijkt het me ook super om gewoon je tuin in te lopen en vers van de plant je avondmaal te plukken. Een fijne gedachte om een volledige maaltijd te bereiden met wat je zelf kweekt en oogst. Zoals we dus die avond doen.  We eten toastjes baba ganoush, een soort auberginetapenade, met krokante Sgambatoham. Uiteraard eten we de gevulde en gefrituurde courgettebloemen waarnaar we zo lang zochten. En met kip Clamart, een gerecht waarin de verse erwtjes centraal staan, komt er echte boerenkost op tafel. Wederom een zeer gezellige avond. Merci Liesje en Titus voor de uitnodiging!

IMG_0946b

IMG_0952bIMG_0955b

IMG_0956b

IMG_0963b

IMG_0982b

IMG_0991b

IMG_0994b

IMG_0993b

Gasten
Liesje: Oprichtster kinderschoenenwinkel Aap noot mies
Titus: Acteur
Inge: werkt voor De Zomer van Antwerpen
Phil: Eigenaar Het Gouden Hoofd5 Responses to “De moestuin van Titus”

  1. Mensen met groententuinen die ruilen graag, dat is bij mijn ouders ook zo. De ene heeft aardbeien te veel de andere aardappelen. En bij het ruilen dan samen een pintje drinken. Schoon hé! Ik mis zo buren in de stad.

  2. Ja ruilen is echt super. Dan weet je ook dat je altijd kwaliteit hebt. Mischien toch eens een food swapping markt organiseren. In de VS wordt dat al veel gedaan. Allemaal huisgemaakt of zelfgekweekt. Bon, er is nog werk aan de winkel :)

  3. Bart says:

    Count me in! Ik breng de zoetste kerstomaten, rode bieten en braambessen mee :)

  4. Lynn says:

    Zou je me het recept van die kip Clamart eens kunnen verklappen. Ik heb ook zo’n pot en wil al lang eens een hele kip klaarmaken. :)

  5. […] waarvoor we op locatie gaan. Zo werden we afgelopen zomer uitgenodigd om bij Liesje en Titus te koken met groenten uit hun moestuin. Heel fijn! Maar ook deze recepten zijn toppertjes die ik telkens terug bovenhaal: Geglaceerde zalm […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE