Een ode aan aubergine

aubergineDe aubergine wordt onderschat. Onbekend is onbemind denk ik dan. En daarmee wil ik niet zeggen dat we de vrucht hier niet kennen, we weten alleen niet goed hoe ermee om te gaan. Hoe zijn potentieel ten volle te benutten. En geloof me, de aubergine heeft alles in huis om liefdevol bemind te worden.

De groente vraagt aandacht en bereiding en daar loopt het vaak mis. Rauw valt er niets mee aan te vangen. Maar gepoft, geroosterd of gefrituurd wordt hij een romige delicatesse. Laat je niet afschrikken door zijn bittere ondertoon. De ‘zout-truc’ (plakken aubergine met zout besprenkelen, een half uur laten uitlekken, afspoelen en droogdeppen) lijkt omslachtig maar is de moeite waard, zeker als je hem gaat frituren. Het vocht wordt zo onttrokken en zorgt ervoor dat de aubergine minder olie opneemt.

Aubergine combineert fantastisch met lam, denk maar aan moussaka of gevulde aubergines met lamsgehakt en yoghurtsaus. Tegelijkertijd vormt deze groente de perfecte vleesvervanger: smeuïg, vol van smaak en ergens ook een beetje vlezig.

Nu, aubergine is geen synoniem voor moussaka. Wees avontuurlijk, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Ik noem maar een paar inspirerende gerechten: aubergine chips met een dipsausje, in panko gepaneerde aubergineburgers, gebakken aubergine-mozzarellatorentjes (ook gekend als melanzane parmigiana), met ricotta gevulde aubergine rolletjes, bbq-aubergine met misoglaze, gegrilde auberginehummus, …

Ook baba ganoush, de auberginepuree van het Midden-Oosten, kan niet aan het lijstje ontbreken. Heerlijk als dip of op een sneetje brood met crispy ham. De zoute ham is net wat de aardse ondertoon van baba ganoush nodig heeft.

baba ganoush

Ingrediënten

2 aubergines
½ teentje look
1-2 el tahini (sesampasta)
1 el olijfolie
enkele druppels citroensap
peper & zeezout
6-8 sneetjes gerookte ham
ciabatta of ander stevig brood

Bereiding

Prik de aubergines met een aardappelmesje 2 keer in en leg ze in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte. Van zodra ze een beetje invallen mogen ze uit de oven. Je zal zien dat de aubergines tijdens het afkoelen verder inzakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de sneetjes ham op. Bak ze in de oven in ongeveer één minuut knapperig. Pel de afgekoelde aubergines en hak ze in stukken. Doe ze samen met de overige ingrediënten in een keukenrobot of mix tot een smeuïg geheel met de staafmixer. Snijd de ciabatta in sneetjes en beleg met de baba ganoush en de knapperige ham.Leave a Reply

YOU MAY LIKE