Perfecte panzanella

Het tomatenseizoen loopt ten einde en dat betekent nog een laatste keer genieten met een perfect recept voor panzanella, het ideale smaakbommetje om de zomer mee af te sluiten. Food journaliste Felicity Cloake onderwierp, voor haar column in The Guardian, talloze panzanellarecepten van bekende koks aan een vergelijkende smaaktest. Ze kwam tot de panzanella der panzanella’s, een recept dat je behoedt voor een saaie en doorweekte salade.

Panzanella_1

Cloake gaat grondig te werk. Zo overloopt ze elk ingrediënt met bijbehorende handeling en besluit telkens met een advies. Te beginnen bij het juiste brood. Dat moet een stevig, liefst Italiaans, boerenbrood zijn van minstens één dag oud. “Verspil zéker je tijd niet aan het maken van een panzanella met té vers of té zacht brood”, aldus de journaliste. Vervolgens bespreekt ze hoe lang en waarin je dat brood moet laten weken. Chef Marcella Hazan gebruikt hiervoor gewoon water. Cloake repliceert: “it seems a shame to use plain water when there are so many more interesting options. Tuscan peasants of yore may not have had the choice, but we do, and we should be thankful for it.” Waarop ze aanraadt het brood op Locatelli’s manier in witte wijnazijn te weken.

Panzanella_2

Hoe lang het brood juist moet weken, oh ja, ook daarover zijn de meningen verdeeld. Na ook de tomaten, andere groenten, kruiden en extra’s uitgebreid te bespreken komt Cloake tot een uitstekend panzanellarecept. De volledige bespreking vind je hier. Het recept voor de perfecte panzanella lees je hieronder.

Ingrediënten voor 2-4 personen
½ rode ui, in fijne ringen gesneden
1 rode paprika
1 gele paprika
8 rijpe tomaten
200 gr stevig boerenbrood
4 el witte wijnazijn
1 el kappers
2 ansjovisfilets op olie, fijngesneden
1 teentje look, geplet
6 el extra virgin olijfolie
Handvol verse basilicumblaadjes

Bereiding
Week de uiringen in een kommetje met koud water en een snuifje zout voor ongeveer een uur. Blaker de paprika’s over een gasvuur zwart of grill ze een half uur in een hete oven. Steek ze in een plastiek zak of een kom afgesloten met folie voor 20 minuten. Snij de tomaten in grote stukken, besprenkel met zout en laat ze in een vergiet uitlekken. Zet het vergiet in een kom om het sap op te vangen.

Verscheur het brood in stukken van ongeveer dezelfde grootte als de tomaten, doe ze in een kom en bevochtig met azijn. Droog de ui en voeg samen met de kappertjes toe aan de kom met brood. Schraap het zwart van de paprika’s (of verwijder het vel indien je ze in de oven grilde) en versnijd ze in lange repen. Knijp het laatste vocht uit de tomaten en voeg ze toe aan de kom.

Meng de ansjovisstukjes en look met het tomatensap en voeg olijfolie toe. Overgiet de salade met het sap en meng met je handen alles door elkaar. Verscheur de basilicumblaadjes en strooi ze over de salade. Laat de panzanella een kwartiertje staan zodat alle smaken kunnen mengen.Leave a Reply

YOU MAY LIKE