Walnoten-amarettocake met Turkse yoghurt en verse vijgen

De koudste maanden van het jaar staan weer voor de deur. En dat betekent vrienden uitnodigen voor gezellige koffiezondagen bij het warme haardvuur. Noem me ouderwets maar wat past er beter bij koffie dan zelfgemaakte cake? Mijn decadente wortelcake doet je de triestige quatre quart uit de winkel snel vergeten. Telkens opnieuw een voltreffer, zelfs bij mijn grootouders, die wortel in een cake op het eerste zicht maar niets vonden, viel hij in de smaak. Maar hoe delicieus ook, de wortelcake krijgt stevige concurrentie. Nieuwkomer van dienst: een weldadige walnoten-amarettocake met yoghurt en verse vijgen.

Deze cake bevat de helft minder suiker en vet dan een klassieke quatre quart. Turkse yoghurt is heerlijk creamy en verse vijgen zorgen voor de zoete toets. Walnoten geven het nagerecht zijn volle smaak terwijl amaretto de cake van een vleugje amandel voorziet.
Het vijgenseizoen zit er bijna op, vervang ze in de winter door bijvoorbeeld zoete mandarijntjes.

vijgentaart

vijgentaart2

vijgentaart3

Ingrediënten
125 gr volkoren bloem
125 gr gewone bloem
125 gr bruine suiker
1 vanillezakje
4 tl bakpoeder
snuifje zout
150 ml zonnebloemolie
4 eieren
60 ml Turkse of Griekse yoghurt
citroenzeste naar smaak
150 gr walnoten
50-60 ml amaretto

Voor de afwerking: Turkse yoghurt, verse vijgen en honing

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden. Breek de walnoten in grove stukken, doe ze in een kommetje en giet de amaretto erover. Splits de eieren en meng het eigeel met de olie, yoghurt en citroenzeste. Meng nu in een aparte kom de gezeefde bloem met de suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout. Voeg de droge mix bij de natte mix en roer er de noten met amaretto door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze heel kort door het beslag. Giet het beslag in een ingevette vorm en bak ongeveer 3 kwartier tot een uur in de voorverwarmde oven.Leave a Reply

YOU MAY LIKE