Geglaceerde zalm en kruidenpannenkoekjes

zalm

De Aziatische keuken is er één vol uitgesproken smaakexplosies. Een Tom Yam Kung soepje of Laab Kai salade maken lijkt voor velen moeilijk omdat we niet opgegroeid zijn met de keuken en dus ook niet vertrouwd zijn met de ingrediënten. Denk maar aan vissaus, het ruikt echt verschrikkelijk maar een aantal druppels kunnen een gerecht echt uitbalanceren. Het geheim is evenwicht: harmonie tussen zout (sojasaus, vissaus), zoet (bruine suiker, honing), zuur (limoen) en pittig (chilipeper) met behulp van de steeds terugkerende smaakgevers gember, knoflook, citroengras en koriander.

Ik volg niet vaak letterlijk een kookboek maar een aantal recepten uit Bill’s Asian basics  van Bill Granger zitten zo goed in elkaar dat ik er, op een inspiratieloos moment, telkens opnieuw naar grijp. Ze zijn super easy, heel snel klaar en zitten vol smaak. Grangers Thaise rundvleessalade bijvoorbeeld is rauw, scherp, fris en heel levendig. Helemaal niet subtiel maar boordevol tegengestelde smaken. Ook deze geglaceerde zalm beland op drukke weekdagen vaak op tafel. Normaal serveer ik hem met rijst en een eenvoudige komkommersalade maar vandaag mag het wat meer zijn en maak ik er kruidenpannenkoekjes bij. Voeg wat bakpoeder toe aan de pannenkoekjes, dan wordt de structuur heerlijk puffy.

zalm1

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de kruidenpannenkoekjes
200 g zelfrijzende bloem, gezeefd
300 ml halfvolle melk
1 el bakpoeder
2 eieren
Snuifje zout
Klontje boter, gesmolten
2 el limoensap
Handvol koriander, fijngehakt
Handvol bieslook, fijngehakt
Handvol peterselie, fijngehakt

Bereiding
Vorm een kuiltje in de bloem en breek hierin de eieren. Voeg al roerend de melk toe gevolgd door de gesmolten boter, snuifje zout, limoensap en de fijngehakte kruiden. Het mag een vrij dik beslag zijn. Smelt wat boter in een hete pan en bak kleine pannenkoekjes.

Voor de zalm
4 el mirin
4 el sojasaus
2 el bruine suiker
1 el citroensap
4 zalmfilets

Bereiding
Roer in een kom de mirin met de sojasaus, suiker en citroensap door elkaar. Leg de zalmfilets in een ondiepe schaal en giet de marinade eroverheen. Laat de vis in de koelkast minstens 10 minuten marineren. Verhit de oven op 200 graden. Haal de zalm uit de marinade en leg hem in een ovenschaal. Bak ongeveer 7 minuten, tot de vis mooi gekleurd maar nog roze van binnen is. Kook intussen, in een steelpan, de marinade 5 minuten in tot een glazuur. Giet over de zalm en dien op met waterkers, komkommerpartjes, mango en lente-ui.One Response to “Geglaceerde zalm en kruidenpannenkoekjes”

  1. […] uit hun moestuin. Heel fijn! Maar ook deze recepten zijn toppertjes die ik telkens terug bovenhaal: Geglaceerde zalm met kruidenpannenkoekjes en Thaise […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE