Bento lunchbox

Afgelopen week zaten we aan tafel met een aantal Japanologen. Frederic en Niel zijn beiden gebeten door het fascinerende land en Frederic spreekt zelfs een aardig mondje Japans. De boeiende cultuur spreekt veel westerlingen aan misschien net omdat ze zo ver van de onze staat.

Het gedisciplineerd volk heeft een uitzonderlijke eetcultuur die uiteraard veel meer omhelst dan de nu o zo populaire sushi. Kwaliteitsproducten staan in de Japanse keuken centraal. Het respect voor de producten uit zich in een uiterst pure bereiding waarbij techniek van groot belang is.

TDTD

TDTDTDTD

Ik bewonder deze eilandbewoners voor hun toewijding en precisie in alles wat ze doen. Zelfs de lunchtrommel van de kinderen flanst men ‘s ochtends niet snel snel in elkaar. De bento, zoals de lunchbox er heet, is perfect uitgebalanceerd wat betreft koolhydraten, proteïnen, groenten en fruit. Maar ook de presentatie gebeurt op diezelfde unieke Japanse manier. Het zijn werkelijk kleine kunstwerkjes. Moeders voelen een enorme competitiedrang om dochter- of zoonlief met de mooiste bento naar school te sturen. Geloof het of niet maar er bestaan zelfs heuse bento-wedstrijden!

TD

TD

TDTDTDTDTD

Los van basic sushi en tempura durf ik mij (nog) niet aan échte Japanse kost wagen. Om de eenvoudige reden dat ik de keuken daarvoor te weinig ken. Ik speel deze keer op safe en maak rauwe spring rolls met zalm en een verwarmende massaman lamscurry met rijst. Aziaten hebben – wat mij betreft – weinig kaas gegeten van desserts. Het nagerecht van de avond, een Amerikaanse klassieker die al een hele tijd op mijn to-dolijst stond: pecan pie.

TDTDTDTDTDTDTD

Tot haar en mijn grote vreugde hoeft Joke, die een aantal weken terug de marathon van New York liep, zich deze avond gelukkig niet aan haar überstrak voedingsschema te houden want die pecan pie kan er wel wat van.  Voor één keertje mag het maar de volgende marathon staat reeds gepland en ze is vastberaden Elisabeth en mezelf ook aan het lopen te krijgen. We gooien het op een akkoordje: Joke leert ons lopen, ik leer hen koken en Elisabeth zorgt ervoor dat we mooie nagels hebben. Kan niet misgaan.

Gasten
Elisabeth: productie-assistent en nagelstylist
Joke: zangeres en student
Niel: digitaal strateeg en copywriter, eigenaar tjoolaard
Frederic: software consultant & web developer, programmeur van Kitchenet.be4 Responses to “Bento lunchbox”

  1. Niel says:

    大変美味しかったです。

  2. Talitha says:

    En het recept? :)

Leave a Reply

YOU MAY LIKE