Pecan pie

pecan pie

Amerikanen staan niet bepaald gekend om hun grote culinaire verwezenlijkingen maar de all time klassieker, pecan pie, staat zonder enige twijfel op m’n lijstje met favoriete kerstrecepten. Het is een echt Southern nagerecht en kan volgens de zuiderlingen absoluut niet ontbreken op Thanksgiving Day. Elk huishouden heeft er zijn eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Southern food betekent comfort food. En of deze taart aan die eisen voldoet! Met zijn heerlijk zoete gekarameliseerde vulling, volle smaak van getoaste pecannoten en omhuld met de befaamde pie crust waar Amerikanen zo dol op zijn, vormt hij het perfecte wintertaartje.

Gebruik je een kant-en-klaar vetdeeg dan is de taart letterlijk een piece of cake en staat hij in een mum van tijd in de oven. Iets meer tijd en zin om je ook eens aan het deeg te wagen? Go for it! Helemaal de moeite waard!

pecan pie

 

Voor het vetdeeg
250 g bloem, gezeefd
125 g suiker
125 g boter, kamertemperatuur
1 ei
Snuifje zout

Voor de vulling
250 g pecannoten
100 g boter, gesmolten
75 g suiker
150 g ahornsiroop
3 eieren
1 vanillestokje

Bereiding
Vetdeeg
Meng met je hand de boter met de suiker. Voeg het ei toe en meng het onder het deeg tot het helemaal opgenomen is. Kruimel er nu, zonder het deeg taai te maken, de gezeefde bloem onder. Let op dat je het deeg niet overwerkt. Maak er een bol van, wikkel het in huishoudfolie en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestuif een proper werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 3mm dikte. Boter je taartvorm in en bekleed het voorzichtig met het deeg. Prik de bodem volledig in met een vork zodat het deeg niet omhoog komt tijdens het bakken. Om je deeg ‘blind’ te bakken bedek je het met bakpapier en vul je de bodem met gedroogde erwten of bonen. Bak de crust in ongeveer 15 minuten gaar. Haal hem uit de oven, verwijder de bonen en zet de taartvorm 5 minuten terug zodat ook de bodem bijkleurt.

Vulling
Mix de eieren met de suiker, ahornsiroop, vanillemerg, boter en zout. Hak een klein deel van de pecannoten fijn en roer ze door het beslag. Giet het beslag in de taartvorm met het voorgebakken deeg en schik de overige pecannoten op de taart. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar.One Response to “Pecan pie”

  1. Suzanne says:

    Ik heb het recept dit weekend gemaakt voor één van de vele kerstfeestjes en het viel heel erg in de smaak! Ook al was ik wat in de war door het recept; de 100g gesmolten boter gaan die integraal in het ei en ahornsiroop mengsel? Of moet je hier een deel van apart houden om op het einde de taart te bestrijken?

Leave a Reply

YOU MAY LIKE