Voorraadkast-shakshuka

shakshuka

Koken met restjes en voorraadkastvoedsel, I love it! Het bevordert mijn creativiteit en inspireert me tot het maken van verrassende gerechten. De sleutel tot succes is een goed gevulde voorraadkast. Ik sleep maandelijks grote hoeveelheden kikkererwten en bonen uit blik aan. Vul wekelijks de pasta, couscous, quinoa en rijst bij en kan niet leven zonder mijn flesjes olie (olijf, noten, kokos, …) en verschillende soorten azijn. Ook ui, knoflook, noten en zaden mogen in mijn voorraadkast niet ontbreken. Vul dat alles aan met een hoop smaakvolle gedroogde kruiden en verse bio-eitjes en de wereld ligt aan je voeten. Dit is mijn basis, hier vertrouw ik op.

Shakshuka is het perfecte voorraadkastgerecht. Het is een hartig en vullend ontbijt op basis van eieren en tomaten uit blik. Dat zijn de basisingrediënten, vanaf daar kan je er alle kanten mee op. Ik trek de koelkast open en vind een vergeten Chinese kool die dringend op moet. Het mag stevig zijn dus ik graai nog een blik kikkererwten uit de kast. Laat vooral je verbeelding de vrije loop als je shakshuka maakt: feta, chipolataworstjes, paprika, spinazie, boerenkool, pepers, …  het zijn stuk voor stuk bruikbare ingrediënten.

Ingrediënten
4 eieren
1 ui, fijn versneden
1 teentje look, tot pasta gewreven
1 chili pepertje (of chilipoeder), ontdaan van zaadjes en fijn versneden
1 blik tomatenstukjes
1 tl tomatenconcentraat
100 g kikkererwten (uit blik)
¼ Chinese kool (of andere groente), versneden
Snuifje komijnpoeder
Snuifje paprikapoeder (gerookt of zoet)
Peper en zeezout
Verse koriander en/of peterselie

Bereiding
Stoof de ui, look en het chilipepertje op een laag vuurtje. Voeg de groenten toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Doe er de tomatenstukjes, het tomatenconcentraat, de kikkererwten en de gedroogde kruiden bij en breng aan de kook.  Maak vier ‘kuiltjes’ in de saus en breek er telkens een ei in. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat een kwartiertje verder pruttelen tot de eieren gaar zijn. Werk af met peper, zout en verse kruiden.One Response to “Voorraadkast-shakshuka”

  1. […] De variaties op dit gerecht zijn eindeloos, zo is de versie van Louise ook niet te […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE