Thaise mosseltjes

TD_Mossels_1

Mosselen doen de Belg onmiddellijk aan moules-frites denken. De start van het mosselseizoen aan de kust is een jaarlijkse traditie die maar weinig landgenoten aan zich voorbij laten gaan. Je hoeft natuurlijk niet helemaal naar zee, eigenlijk is dit één van de eenvoudigste en minst arbeidsintensieve gerechten. Heel gemakkelijker en een pak goedkoper om ze ook eens thuis te maken.

We zijn nogal gehecht aan onze klassieke manier van bereiding maar deze zeevrucht is met veel meer te combineren dan enkel selder, ui en witte wijn. Ze zijn overheerlijk op deze bloody mary-manier. Maar de échte superlatieven worden bovengehaald als ik ze klaarmaak op Thaise wijze. De zilte mossel is geboren voor Thaise smaakmakers zoals citroengras, gember, koriander en kokosmelk. Maak er, samen met het mosselkookvocht, een sausje van om duimen en vingers bij af te likken.

Ingrediënten
Voor 6 personen
3 kg mossels
6 lente-uitjes, in stukken gesneden
gember, ongeveer duim groot, in dunne plakjes gesneden
2 teentjes look, geplet
1 chilipepertje, fijn versneden
100 ml kokosmelk
2 stengels citroengras, gekneusd
1 tl sesamolie
1 el vissaus
handje verse koriander
limoensap naar smaak

Bereiding
Het is heel belangrijk de mosselen goed te wassen onder stromend water. Haal diegene met een gebroken schelp eruit en geef een tik op de mossels die open staan. Als de mossel nog leeft zal die na een paar minuten vanzelf de schelp sluiten. If not, dan is ze dood en smijt je ze weg.

Stoof in een grote pot de lente-uitjes, gember, look en chilipepertje aan in een scheutje neutrale olie. Voeg de mossels toe, plaats het deksel op de pot en schud krachtig om de smaakmakers met de zeevruchten te mengen. Draai het vuur hoog en schud na een aantal minuten nogmaals. Wanneer de meeste schelpen open zijn, giet je ze in een vergiet en vang je het kookvocht op.

Houd de mossels warm in de kookpot en breng het kookvocht samen met de kokosmelk en citroengras aan de kook. Laat een aantal minuten inkoken tot je een iets dikkere saus krijgt. Breng op smaak met enkele druppels sesamolie, vissaus en limoensap. Verdeel de mosseltjes over de kommen , schep er een pollepel saus over en werk af met verse koriander. Serveer eventueel met een aantal sneetjes gegrild brood.3 Responses to “Thaise mosseltjes”

  1. Kelly says:

    Mmmmm… ziet er heerlijk uit en super eenvoudig!

  2. […] Louises favoriete blogposts “Het is heel moeilijk kiezen uit al die gezellige diners. Mijn meest favoriete post zijn diegene waarvoor we op locatie gaan. Zo werden we afgelopen zomer uitgenodigd om bij Liesje en Titus te koken met groenten uit hun moestuin. Heel fijn! Maar ook deze recepten zijn toppertjes die ik telkens terug bovenhaal: Geglaceerde zalm met kruidenpannenkoekjes en Thaise mosseltjes.” […]

Leave a Reply

YOU MAY LIKE