Aubergine gevuld met kruidig lamsgehakt

IMG_6888a

Gehakt, het is mijn grootste zonde. Ik zou veel kunnen laten in het leven maar gehakt….dat zou moeilijk zijn. Desondanks mijn liefde voor gemalen vlees vind ik het belangrijk doordachte vleeskeuzes te maken en het zeker ook niet elke dag op het menu te zetten. Ik kan je enkel maar aanraden een goede slager te zoeken die kwaliteitsvlees hoog in het vaandel draagt en samenwerkt met boeren die respect voor het dier boven productiehoeveelheden plaatst.

Het ‘voordeel’ aan gehakt is dat je, door zijn rijke smaak en veelzijdigheid, vaak geen grote hoeveelheden nodig hebt. In deze opgevulde aubergines bijvoorbeeld gaat slechts 125 gram per persoon.

De ingrediëntenlijst doet een beetje denken aan die voor een Marokkaanse lamstajine met abrikoos, kaneel en amandel. Smaken die gewoonweg samen horen. Er gaat nog zoetzure granaatappelmelasse en pittige harissa in om het gerecht in evenwicht te brengen.

IMG_6879c

Ingrediënten
2 aubergines
olie
1 sjalot
1 teentje look
250g lamsgehakt
handvol amandelen
3 gedroogde abrikozen, fijngesneden
2 tl granaatappelmelasse (Turkse winkel)
1 klein potje tomatenpuree
1 tl harissa (Turkse winkel)
gedroogde kruiden (komijn, kaneel, kardemom)
verse kruiden(munt, koriander, peterselie), fijngehakt
geutje rode wijn
2 personen

Bereiding

Snij de aubergines in de lengte in twee en kerf een ruitpatroon in het vruchtvlees. Snij niet door de schil. Bestrijk de auberginehelften met olie en grill ze tien minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Grill ook de noten (in hun geheel) erbij. Let op dat ze niet verbranden.

Fruit de fijngesneden sjalot in wat olie en voeg op het einde het geperste teentje knoflook erbij. Bak daarbij het vlees samen met de abrikozen, de fijngehakte noten (hou wat apart voor het serveren), granaatappelmelasse en het potje tomatenpuree. Kruid met de gedroogde kruiden, de helft van de verse kruiden en de harissa. Blus af met een geutje rode wijn.

Schik het gehakt op de aubergines en dek af met aluminiumfolie. Laat nog 30 à 45 min. Bakken op 180°C. Serveer met de geroosterde en fijngehakte noten en de verse kruiden.Leave a Reply

YOU MAY LIKE