Munterwtjes met ricotta en rokerige chorizo

Een mens heeft een aantal zekerheden nodig in het leven. Voor mij is dat een gevulde voorraadkast met blikken kikkererwten en passata, minstens een dozijn bio-eitjes op de keukenvensterbank en een spies Parmezaanse kaas en chorizo als standaardingrediënten in onze koelkast. Zonder ben ik verloren. Mét ben ik de koningin te rijk.

Chorizoworstjes worden hier kwartje per kwartje opgebruikt en toegevoegd aan gerechten die een rokerige toets en een vleugje hitte kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld ter vervanging van spek in een omelet of als snel lunchgerecht in een kikkererwtensalade. Zo gemakkelijk dat ik je het recept niet kan onthouden: Roerbak een, in plakjes gesneden, chorizoworstje met een geplet teentje look in een wok. Voeg een blik uitgelekte kikkererwten toe en gooi er, als je de pan van het vuur neemt, nog een handje rucola bij. Serveer deze hartige lunch met wat stevig brood om de chorizo-olie op te deppen. Je zou eventueel wat gegrilde paprika kunnen toevoegen maar dan wordt het al wat meer gedoe.

Je kan natuurlijk ook deze frisse combinatie op tafel zetten: Munterwtjes met ricotta, rokerige chorizo en knapperig broodkruim.

IMG_6599a

Ingrediënten
voor 4 personen als hapje of 2 personen als lichte lunch
half chorizoworstje, ontveld en in kleine stukjes gesneden
2 sneetjes wit brood, in kleine stukjes gesneden
200 gr doperwten
200 gr sluimererwten
250 gr ricotta
handje verse munt, fijngesneden
2 el citroensap
1 tl citroenschil, fijngeraspt
zwarte peper en zeezout

Bereiding
Doe de doperwten in een vuurvaste schaal en schenk er kokend water over. Laat 1 minuut staan en giet af. Spoel de doperwten onder de koude kraan en laat uitlekken.

Blancheer de sluimererwten tot ze gaar zijn maar nog steeds knapperig, spoel ook deze onder een koude kraan en meng ze met de doperwten. Voeg de munt, het citroensap en citroenschil toe en kruid met peper en zout.

Bak de chorizostukjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en bak in de overgebleven chorizo-olie nu ook de stukjes brood.

Leg wat erwtjes op een bordje, doe er wat ricotta bij en werk af met de gebakken chorizo en broodkruimels.

IMG_6592aLeave a Reply

YOU MAY LIKE