Tataki van tonijn

Jarenlang heb ik, zoals velen, tonijn van het menu geschrapt. Overbevist en met uitsterven bedreigd. Een aantal weken geleden kwam het bericht dat niet alle tonijnsoorten uit den boze zijn. De Viswijzer app leert me dat albacore- en skipjacktonijn met MCS-ecolabel uit de Stille Oceaan tot de duurzame visserij behoren. Perfect te eten zonder schuldgevoel. Zo is er is weinig bijvangst en geen contact met de bodem bij het vissen.

IMG_7664a

De Viswijzer is een eerste indicatie maar zoek vooral ook een goede visboer. In het leven moet je keuzes maken. Gezond voedsel staat bij mij hoog op de prioriteitenlijst. Daarom koop ik bewust bij verschillende gespecialiseerde winkels. Mensen met liefde voor hun vak en oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Ok, het neemt wat meer tijd in beslag maar geloof me, it’s worth the effort.

IMG_7621a

In Gent zijn De Vis voor vis, Aula voor vlees en D’Hauwe en Huis Diegenant voor gevogelte en wild mijn persoonlijke favorieten. In Antwerpen is beenhouwerij Vermeulen in de Criée ook een absolute aanrader.

Vis klaarmaken hoeft ook niet gecompliceerd te zijn. Sofie Noyen serveerde ons tijdens de laatste Thursday Dinners twee eenvoudige maar extreem lekkere vishapjes: tataki van tonijn en sashimi van sint-jakobsnoot.

IMG_7643a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tataki van Tonijn
Hapje voor 6 personen
400 gr tonijn
3 el sojasaus
sap van ½ limoen
1 tl sesamolie
sesamzaadjes
zwarte peper
koriander
lente-ui

Meng de sojasaus, het limoensap en de sesamolie door elkaar. Giet over de tonijn en laat een kwartiertje marineren. Zet een (gril)pan op een hoog vuur met een beetje olie. Kruid de tonijn ondertussen met peper en rol de vis door de sesamzaadjes. Schroei de tonijn langs beide kanten dicht en snij in dunne reepjes. Serveer met verse koriander, fijngesneden lente-ui en sojasaus.

Sashimi van sint-jakobsnoot
Hapje voor 6 personen
6 sint-jakobsnoten
olijfolie
citroenzeste van 1 bio-citroen

Snij de sint-jakobsnoot in dunne plakjes en schik ze op een koud bord. Besprenkel met olijfolie en citroenzeste en kruid met zwarte peper en fleur de sel. Serveer eventueel met koriander.

 

 

 

 

 2 Responses to “Tataki van tonijn”

  1. annemarie says:

    mmm, dat ziet er een super receptje uit! ik ben ook een grote fan van Vermeulen in de Criée en natuurlijk de poelier Van de Poel in de Criée, ze hebben fantastische poulet noir en rillette…..

Leave a Reply

YOU MAY LIKE