Kruidige mangochutney

IMG_3508c

Deze mangochutney heeft het allemaal. Ze is pittig, kruidig, zoet en zuur. Ze is de Indische hemel op aarde. Zoals met de meeste Indiase gerechten is er een ellenlange ingrediëntenlijst. Maar het grootste deel van die lijst bestaat uit gedroogde specerijen. Eenmaal je die in huis hebt ben je voor een lange tijd goed.

Eén van de populairste smaakmakers in India, kardemom, is toevallig ook een van mijn persoonlijke favorieten. Met zijn nuances van eucalyptus, citrus en bloemen, geeft kardemom een frisse en aromatisch toets aan rijke gerechten.

Je vindt de specerij terug in Scandinavische koekjes, broodjes en gebak. Het is een essentieel onderdeel van een perfecte chai latte en kan absoluut niet ontbreken in Algerijnse koffie. Kardemom geeft granola een subtiele zoete spicy toets. En ook de Indiase keuken maakt gretig gebruik van dit complexe en o zo heerlijke ingrediënt. In een frisse mango lassi, aromatische lamscurry of deze kruidige mangochutney. Gril er kippenbouten bij of geef bij een toast met pittige kaas.

IMG_3495c

Kommetje – Serax
Plank – Hampson Woods by Comptoir des Objets

Ingrediënten
2 rijpe mango’s, geschild en in blokjes gesnede
1 ui, versnipperd
1 rode peper, ontdaan van zaadjes en fijngesneden
1 teen look, geplet
150 gr suiker
200 ml witte wijnazijn
sap van een halve sinaasappel
snuifje zout
½ tl korianderpoeder
½ tl kardemompoeder
½ tl kerriepoeder
½ tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
verse koriander
olijfolie om te bakken

Bereiding
Fruit op een laag vuurtje de ui met het pepertje en de look in een beetje olijfolie. Let op dat de look niet verkleurd! Voeg nu de mangoblokjes, kruiden en (bruine) suiker toe en laat nog even verder bakken. Blus met de azijn en sinaasappelsap en laat minstens een uur pruttelen op een laag vuur tot je een dik papje krijgt. Roer regelmatig. Serveer eventueel met verse korianderLeave a Reply

YOU MAY LIKE