Carpaccio van rode biet met munt, hazelnoot en feta

Met rode biet had ik jaren een haat-liefdeverhouding. Zijn aardse, zoete smaak kon me vroeger maar moeilijk bekoren. Dat was tot ik de combinatie met het essentiële ingrediënt munt ontdekte. Dit kruid heeft alles in huis om van de groente een frisse delicatesse te maken. Rode biet heeft, zo ondervond ik, contrasterende smaken nodig om te schitteren. Iets fris om het aardse op te vangen en iets zuur om het zoete wat te counteren. Voor dat zuurtje is een fruitige rode wijnazijn een absolute aanrader. Een zout element kan je toevoegen onder de vorm van kappertjes, geitenkaas of ansjovis.

IMG_8154a
Net zoals bij bonen, die eerst een nacht moeten weken om daarna uren op het vuur te staan, vind ik het kookproces van bieten nogal langzaam. Voor beide gevallen vormt de voorgekookte variant een waardig alternatief. Wil je voor dit recept toch graag zelf je bieten garen, kook ze dan in hun geheel en met de schil. Zo blijft de kleur én de smaak het best bewaard. Schil de bieten eenmaal ze afgekoeld zijn.

IMG_8143a
Bord – Serax

Ingrediënten
Rode bieten, voorgekookt
Bosje munt
Rode wijnazijn
Sap van een halve sinaasappel
Handje gegrilde hazelnoten, grof gehakt
Zwarte peper en zeezout (fleur de sel of Maldon)
Feta

Bereiding
Snijd de voorgekookte rode biet in dunne plakjes. Marineer ze met een goede scheut rode wijnazijn en het sap van een halve sinaasappel. Schik de bietenplakjes op een bord en leg er de verkruimelde feta, muntblaadjes en gegrilde hazelnoten op. Kruid met zwarte peper en zout.

 One Response to “Carpaccio van rode biet met munt, hazelnoot en feta”

  1. Anniek Chiau says:

    Schitterend recept, tevens ook een van mijn favorieten met rode biet. Ik maak vaak de combinatie van rode biet, feta en Oost-Indische kers. Lekker en mooi.

    Tot blogs

    Anniek

Leave a Reply

YOU MAY LIKE