Little gem met buikspek en mango

Er zijn weinig dingen in het leven die ik liever eet dan buikspek. Het is niet de eerste keer dat ik het recept voor dit ‘godenvlees’ post maar het is té goed om niet eens klaar te maken. Bij deze probeer ik je nogmaals te overhalen. Geef je een feestje dan is dit de ideale snack om te geven zo rond het uur dat iedereen al enkele glaasjes op heeft en het eerste ‘hongertje’ toeslaat. Vettig en vullend varkensvlees is dan exact wat we nodig hebben. Gelukkig zijn de little gem en zoete mango er ook nog om de snack in balans te houden en een frisse toets te geven.

Ok, het garen van buikspek neemt eventjes in beslag. Maar op zich is er geen werk aan en kan je het gerecht grotendeels op voorhand klaarmaken. Hou de temperatuur van de oven laag zodat het vet de kans krijgt langzaam in het vlees te smelten. De beloning is een rijke, sappige smaakexplosie bij de eerste hap.

IMG_8431a

Snack voor 15 personen
Ingrediënten
2 kg buikspek (vraag naar het dikkere stuk)
1 el zeezout
1 mango
12 kropjes little gem
Geroosterde pinda’s
Bosje koriander
Hoisinsaus

Voor de marinade
2 dl sojasaus
2 el Shaoxing rijstwijn
3 anijssterren
3 kaneelstokjes
5 cm gemberwortel, in dunne plakken gesneden
5 tenen knoflook, gekneusd
4 el bruine suiker

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade en kerf de vetrand van het vlees om de centimeter in met een scherp mes. Snijd niet door het vlees. Leg de buikspek met de velkant op de bodem van een diepe schaal en wrijf in met de marinade. Draai het vlees om zodat de velkant bovenaan komt te liggen en het vlees in de marinade ligt. Dep, indien nodig, het vel droog en wrijf het in met zeezout. Bedek met plastic folie en laat een nachtje rusten.

Verhit de oven op 240°C. Haal het vlees uit de marinade, dep het vel opnieuw droog en braad het 20-30 minuten, tot het vel knapperig is, in een kleine ovenschotel. Voeg de marinade toe en schakel de oven terug op 160°C. Laat het vlees zachtjes ongeveer 3 uur garen tot het bijna uit elkaar valt.

Laat het vlees koud (en dus stevig) worden om het gemakkelijk in plakjes te versnijden. Verwarm het vlees, vlak voor je het opdient, kort terug op in een pan. Leg op elk slablaadje een stukje spek en werk af met de overige ingrediënten.

 Leave a Reply

YOU MAY LIKE