Clam chowder

Mijn Instagram feed vormt vaak een inspiratiebron voor keukenexperimenten. Ik volg foodfotografen, foodbloggers, foodschrijvers en foodmagazines van over de hele wereld. Van ’s ochtends vroeg tot vaak een gat in de nacht scroll ik door de meest heerlijk ogende gerechten.

Een aantal weken geleden passeerde ik tijdens een laatste scroll-sessie voor het slapengaan, via de account van Whole Larder Love, een crayfish chowder met fried potato dumplings die er zo belachelijk lekker uitzag dat ik het gerecht maar niet uit m’n hoofd kreeg. Gisteren was dan eindelijk de dag voor chowder aangebroken. Een romige, hartverwarmende kom soep met decadent veel kokkels, ideaal voedsel voor een regenachtige avond. Geen idee hoe de Instagram-chowder smaakte maar deze real life kokkelsoep was echt overheerlijk.

IMG_8010c
Soepkom – Aqua by Serax

Ingrediënten voor een decadente portie voor 2
4 lente-uitjes, fijngesneden
1 teen look, fijn geplet
1 courgette, in kleine stukjes gesneden
4 aardappeltjes, in kleine stukjes gesneden
150 gr kastanjechampignons, in kleine stukjes gesneden
1 tl kurkuma
½ tl gedroogde chilivlokken
½ l melk
100 ml room
bicarbonaat

1 sjalot, versnipperd
1 kg kokkels, gewassen

Stoof in een grote pot de lente-uitjes aan op een zacht vuur. Zet het vuur wat hoger en voeg de aardappelstukjes en de look toe.  Roerbak ongeveer 2 minuten en zorg ervoor dat de look niet verkleurd. Laat nu ook de spekblokjes meebakken en voeg na nog eens 2 minuten de champignons en courgette toe. Besprenkel het geheel met een theelepel kurkuma en een snuifje chilivlokken. Voeg een heel klein beetje bicarbonaat toe, zo gaat de melk straks niet schiften. Kruid met peper en zout en zet het geheel net onder met de melk en de room. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten, of tot de aardappelstukjes gaar zijn, zachtjes koken.

Ondertussen verwarm je een andere grote pot op een hoog vuur. Stoof in wat olie het versnipperde sjalotje aan en voeg de gewassen kokkels toe. Roer even om en zet het deksel op de pan. Schud de kokkels na een goede minuut even om. En verwijder ze van het vuur van zodra de schelpen open zijn. Giet de kokkels af en vang het vocht op. Hou de schelpen warm in de pot en meng ondertussen het kookvocht door de chowder. Laat nog even pruttelen zodat alle smaken goed kunnen blenden en die op met de kokkels.Leave a Reply

YOU MAY LIKE