Ovenschotel met bloemkool en harissa-mascarpone

Afgelopen dagen waren regenachtig en niet bepaald zomers te noemen. Het type weer dat me naar hartig en vullend voedsel doet verlangen. Ik had extreem veel goesting in een ovenschotel met kaas en saus. Niet echt lichte zomerkost maar toch slaagde ik erin deze versie relatief gezond te houden door er vooral veel groenten in te verwerken en de vette en boterachtige bechamel-kaassaus te verruilen voor mascarpone. Akkoord, ook niet de meest lichte onder de roomkazen maar wel heerlijk smeuïg. En dat was wat ik nodig had.

Harissa is het geheime ingrediënt van dit ovengerecht. De Noord-Afrikaanse chilipasta is hartverwarmend en onverwachts, het geeft de bloemkool een subtiele smaakkick. De ‘kool’ in bloemkool zet veel mensen op het verkeerde been en doet hen verkeerdelijk denken dat het een wintergroente is. Niets is minder waar, deze Belgische delicatesse is een op en top zomerproduct.

IMG_9134bOvenschaal – Pure by Serax

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr gemengd gehakt
Enkele handen jonge spinazie
2 sjalotten, fijngesneden
2 teentjes look, geplet
1 el tomatenconcentraat
2 el ketchup
1 bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
4 aardappelen, in hapgrootte stukken gesneden
250 gr mascarpone
Scheutje melk
Harissa naar smaak
Handje Parmezaanse kaas (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200°C. Stoom de bloemkoolroosjes en aardappelstukken net niet gaar. Stoof in een pan de sjalot aan, draai het vuur hoog en voeg het gehakt toe. Laat even kleur krijgen alvorens het te mengen. Roer er de spinazie, het tomatenconcentraat en de ketchup doorheen en kruid met peper en zout.

Neem een grote ovenschaal en leg het gehakt onderaan gevolgd door de aardappelen en bloemkool. Kruid met peper en zout. Meng in een kom de mascarpone met het grootste deel van de Parmezaanse kaas en harissa naar smaak. Maak het sausje iets vloeibaarder door er een scheutje melk aan toe te voegen. Giet het mascarponemengsel over de bloemkool, besprenkel met de overgebleven Parmezaanse kaas en plaats de schotel 20 minuten in de hete oven.4 Responses to “Ovenschotel met bloemkool en harissa-mascarpone”

 1. Kelly says:

  Mmmm, klinkt overheerlijk! Komt zeker eens op het menu wanneer de temperaturen buiten wat dalen. :)

 2. Olga says:

  Hi! I would like to invite you to check out our site mytaste.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.mytaste.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

 3. Nathalie says:

  Vanavond uitgeprobeerd en superlekker bevonden! Merci!

Leave a Reply

YOU MAY LIKE