Messenmaakster Chloë Rasier

IMG_5002_1a
Een degelijk keukenmes is geen overbodige luxe om met plezier en efficiënt te koken. De dag dat ik voor het eerst met mijn gloednieuwe Japanse exemplaar het avondmaal voorbereidde, was ik de gelukkigste mens op aarde. Vlijmscherp en licht als een veertje, hij ligt nog steeds perfect in de hand. Een kok en zijn mes, dat is een speciale band. Ik kocht mijn exemplaar, op het gevoel, in een gespecialiseerde winkel. Onze tafelgenoot Chloë Rasier daarentegen maakt haar messen gewoon zelf.
Een jaar geleden ontmoette Chloë messensmid Antoine Van Loocke. Chloë had op dat moment, zoals tal van generatiegenoten, steeds meer het gevoel dat er iets tastbaars ontbrak in haar leven. De passieve virtuele wereld van ‘likes’ en ‘shares’ en de continue ongestructureerde informatiestroom die leidt tot versnipperde aandacht voedden haar steeds groter wordende hang naar authenticiteit en focus.

IMG_4990_1a
IMG_4991_1a
IMG_5077a
IMG_5088a
IMG_5100b

De drang om online tijd te compenseren met reëel handwerk bracht haar uiteindelijk tot bij Antoine, een gepassioneerd vakman die in zijn atelier nieuw leven blaast in oude, afgedankte messen. Een skill die hij als autodidact over de jaren heen perfectioneerde en waarvoor hij vandaag veel waardering krijgt van sterrenchefs wereldwijd.
De nuchtere leermeester brengt haar techniek, materiaalkennis en appreciatie voor handwerk bij. Het stalen, vaak roestige, lemmet van messen die ze op rommelmarkten vinden, wordt met respect voor zijn verleden herwerkt en voorzien van een handvat vervaardigd uit gerecupereerde natuurlijke materialen, zoals esdoorn en beuk. Maar ook minder courante materialen, bijvoorbeeld schuimkoraal, muskusoshoorn en Ambonees wortelhout, vinden in Antoines atelier een nieuw leven als elegant messenheft.

IMG_5033a
IMG_5395a IMG_5234_1a
IMG_5263a
IMG_5513_1a
IMG_5526_1a

In het monotone geluid van de machines en volledig gefocust op de beweging van haar handen, vindt Chloë rust en voldoening. Haar noeste arbeid resulteert in prachtige en functionele keuken- en tafelmessen, stuk voor stuk onverwoestbare gebruiksvoorwerpen die een leven lang meegaan.

IMG_5536a
IMG_5487a
IMG_5441a
IMG_5506a
IMG_5467a

Gasten
Chloë Rasier
Tim Broothaers
Wim Thijs

De recepten van de pompoengnocchi met spinaziesalade, lamsköfte met gergrilde paprikahummus, in de pan gebakken platbrood en blauwebessengalette vind je in ons boek.Leave a Reply

YOU MAY LIKE