Aziatisch stoofpotje met zoete aardappel

We reisden afgelopen maand vanuit de Thaise provincie Loei, langs de Mekong helemaal naar het puntje van Zuid-Laos. Een prachtige en vooral ontspannende reis die de kers op de taart van een avontuurlijk – in de zin van grote en uitdagende projecten – en productief jaar was. Een maand lang de dagen nemen zoals ze komen, zonder e-mails en  deadlines. Dat geeft een mens rust, peace of mind en nieuwe inspiratie.

IMG_0038a

Het betekende ook dertig dagen lang niet koken maar me laten onderdompelen in de buitengewone Isan-keuken. Life could be worse… Enkele typische gerechten uit de regio zijn groene papayasalade, kruidige laab (salade van gehakt vlees of vis), varkensworst gearomatiseerd met een mix van specerijen, en heel veel sticky rice en noedelsoep. Hoe de Thai erin slagen om van een simpele noedelsoep een hartverwarmend en voedend feestmaal te maken, beats me. We aten minstens twintig verschillende noedelsoepjes en beleefden twintig keer een andere, fantastische smaakervaring. Verbluffend.

IMG_0048a

Foto’s: Servies – Serax

Terug thuis, met heel veel goesting om te koken, is deze Aziatisch geïnspireerde stoofpot het eerste wat ik klaarmaak. Verwacht geen authentiek Zuidoost-Aziatisch recept. Dit is mijn eigen, verwesterde, interpretatie van de keuken gecombineerd met een hier courant verkrijgbare wintergroente: zoete aardappel.

Voor 4 personen
600 gr varkensvlees (spiering)
2 teentjes look
2 lente-uitjes
stuk verse gember, duimgroot
2 steranijs
3 el bruine suiker
2 tl vijfkruidenpoeder
flinke geut shaoxing rijstwijn of droge sherry
100 ml sojasaus
4 grote zoete aardappelen
sap van ½ limoen
verse koriander
eventueel wat sesamzaadjes

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 160°C.
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2,5cm. Verwarm een scheutje olie in een ovenbestendige kookpot en bak het vlees op een hoog vuur rondom rond bruin. Doe dat, wanneer je veel vlees hebt, eventueel een verschillende porties zodat het vlees bakt en niet kookt.

Snijd de lente-uitjes in ringen, kneus de teentjes knoflook en rasp de geschilde gember fijn. Voeg ze, samen met de steranijs, toe aan de pot. Besprenkel de bruine suiker en het vijfkruidenpoeder. Meng alles goed door elkaar en laat ongeveer een minuutje verder bakken.

Blus het geheel met de sojasaus, de rijstwijn en 200ml water. Breng zachtjes aan de kook, zet het deksel op de pot en zet die in de voorverwarmde oven voor ongeveer twee uur.

Roer elk half uur even in de pot. Merk je dat er veel vocht verdampt, giet dan af en toe een glaasje water bij de bereiding om die vochtig genoeg te houden. Het laatste half uur voeg je ook de in kubusjes gesneden zoete aardappel toe. Kook ondertussen de rijst.

Wanner het vlees boterzacht en de zoete aardappelstukjes gaar zijn, is de stoofpot klaar. Meng er ten slotte het sap van ½ limoen door, besprenkel met sesamzaadjes en verse koriander en dien op met rijst.Leave a Reply

YOU MAY LIKE