Kieken van mémé

Dit jaar ben ik het boegbeeld van Week van de Smaak. Daarmee volg ik Dorien Knockaert en Kobe Desramault op. Big shoes to fill…. Week van de Smaak is een mooi initiatief dat elk jaar rond november, aan de hand van verschillende nationale evenementen, de Belgische smaak- en eetcultuur in de spotlight plaatst. Het thema van deze negende editie is ‘Vergeten?’ waarbij het doorgeven van culinaire kennis de rode draad vormt. Het zou zonde zijn om oma’s handgeschreven receptenboekje, traditionele gerechten of mooie ambachten te vergeten en uiteindelijk verloren te laten gaan, toch? Een hot topic nu steeds meer voortrekkers zich verdiepen in aloude kooktechnieken zoals fermenteren, roken en pekelen.

Als boegbeeld kick-off geef ik het eerste recept van de Week van de Smaak-receptenketting: Kieken van mémé, een nostalgisch familierecept van mijn overgrootmoeder waaraan mooie herinneringen vasthangen.

IMG_8949a

Er waren twee mémé’s in de familie. Mémé die inwoonde bij mijn grootouders en verre mémé, van wie het huis enkele straten verder stond. Verre mémé maakte dit gerecht elke 1ste januari, wanneer alle tantes, nonkels, neven en nichten, kinderen en kleinkinderen samenkwam. Voor de gelegenheid werd de voorkamer, die enkel op nieuwjaarsdag gebruikt werd, in gereedheid gebracht en aten ze met z’n allen kieken van mémé. Ik heb verre mémé nooit gekend maar haar kip leeft voort want die eet ik regelmatig bij mijn eigen grootmoeder.

De eerlijkheid gebiedt het mij te zeggen dat het eigenlijk mijn broer Andreas is die de kieken van mémé-traditie verder zet. Toen hij net het huis uit was en met vrienden op kot woonde was dit recept steevast zijn hitnummertje. Tot op de dag van vandaag smeken zijn vrienden hem om kieken van mémé en met grote regelmaat blijft het daar dus op tafel komen. Het zou mijn overgrootmoeder deugd doen te horen hoe haar kip nog steeds mensen samenbrengt en plezier schenkt.

Ik geef het schoorvoetend toe, het heeft tot deze gelegenheid geduurd om er zelf eens aan te beginnen. En dat ga ik vanaf nu meer doen want het is geen werk en echt overheerlijk comfort food. Nostalgie troef met obligate kroketjes of pommes duchesse. Danku verre mémé, het heeft weer eens gesmaakt!

IMG_8954a

Kieken van mémé

1 kip
2 tl kippenkruiden
peper en zout
enkel takjes verse dragon
enkele takjes verse tijm
blaadje laurier
½ liter kippenbouillon
scheut cognac
2 grote wortels, in blokjes gesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 stengel witte selder, in blokjes gesneden
½ doosje tomatenpuree
500 gr champignons
100 ml room
verse peterselie

Vraag je poelier om de kip in stukken te snijden of doe dat, als je handig bent, zelf. Kruid de kip met kippenkruiden, peper en zout en bak in wat olie op een hoog vuur aan in een hete stoofpot. Bak rondom rond bruin, haal de kip uit de pot en giet het vet af. Schraap de bakresten los met een flinke geut cognac. Voeg de bouillon toe en smijt er de samengebonden dragon, tijm en laurier bij. Leg de kip in het vocht en voeg de versneden groenten toe. Zet een deksel op de pot maar laat wat opening. Het kieken mag op een laag vuur zeker een uurtje pruttelen.

Snijd de champignons in kwartjes en bak in wat boter aan. Kruid met peper en zout en voeg ze op het eind van het kookproces toe aan de stoofpot. Roer de tomatenpuree door de saus en werk het geheel af met room en verse peterselie. Serveer met kroketjes of pommes duchesse.

 Leave a Reply

YOU MAY LIKE