Venkelsalade met kumquat

IMG_6887c

Niets zo triestig als een saaie, ongeïnspireerde salade. Je vindt ze in menig restaurants onder de vorm van een obligaat hoopje verdriet langs de zijkant van je bord. Een blad sla, een halve tomaat en, als je helemaal geluk hebt, afgewerkt met wat uitgedroogde geraspte wortelen. Nog een kant-en-klaar vinaigretje erover et voilà: salade misérable. Nochtans, een lekkere salade hoeft niet onnodig ingewikkeld te zijn. Een handvol ingrediënten en maximum tien minuten tijd is alles wat je nodig hebt voor deze venkelsalade met kumquat. Een heerlijk fris tegenwicht voor geroosterd vlees of de gevulde sardientjes waarvan ik het recept volgende week neerschrijf.

IMG_6904b

Zoet en pittig, zo kan je de smaak van kumquats, een klein citrusvruchtje dat je met schil en al eet, het best omschrijven. Met zijn gewaagde smaak vormt de vrucht het onmisbare hoofdingrediënt van deze frisse venkelsalade en geeft hij het eenvoudige gerecht de nodige pit en spanning.

Bijgerecht voor 6 personen
2 venkel
300 gr kumquats
sap van 1 appelsien
rode wijnazijn
olijfolie
peper en zout

Snijd met behulp van een stevige hand of een mandoline de venkel in heel fijne repen en overgiet met het verse appelsiensap. Snijd de kumquats in fijne schijfjes, haal er de pitjes uit en voeg ze toe aan de venkel. Besprenkel met rode wijnazijn en olijfolie en kruid met peper en zout.Leave a Reply

YOU MAY LIKE