Gevulde sardines

gevulde sardines

Ik weet niet meer wat er eerst was: het idee voor de venkelsalade met kumquat of deze gevulde sardientjes. Hoe dan ook, ik kan het één niet meer zonder het ander eten, ze lijken voor elkaar gemaakt. Complementair in smaken en karakter. Zout en vettig tegenover fris en zuur.

Voorgerecht voor 6 personen
18 kleine of 12 grote gekuiste sardienen
2 takjes rozemarijn, blaadjes fijngehakt
4 el fijngehakte peterselie
1 limoen
2 tenen look, tot pulp geplet
20 gegrilde amandelen
70 gr vers broodkruim
3 el kappertjes, fijngehakt
25 gr versgeraspte Parmezaan
4-6 el olijfolie
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180°C.
Maak vers broodkruim door de korsten van enkele sneetjes brood te snijden, ze ongeveer 10 minuten in de oven te laten uitdrogen en het zeer fijn te hakken. Gril tegelijkertijd ook de amandelen en hak ook die fijn.

Meng voor de vulling de kruiden, kappertjes, brood en amandelen met het geplette teentje look, de zeste van 1 limoen en de fijngeraspte Parmezaan. Meng goed door elkaar en bevochtig met de olijfolie.

Vraag de visboer je sardientjes zo te kuisen dat de filets langs een kant aan elkaar blijven zodat je ze kan openvouwen. Leg de gekuiste sardientjes open en kruid binnenin royaal met zwarte peper. Schep er ongeveer een eetlepel vulling op, steek er een tandenstoker dwars door en leg in een ingeoliede ovenschaal. Vul zo alle sardientjes en sprenkel er de overgebleven vulling over. Snijd de limoen in 6 partjes en leg ze tussen de vis. Zet ongeveer 10 à 15 minuten, afhankelijk van de grootte, in de voorverwarmde oven. Het broodkruim moet gekleurd en knapperig van structuur zijn.

Verdeel de sardientjes en geef iedereen een partje gekarameliseerde limoen. Serveer met een frisse venkelsalade.Leave a Reply

YOU MAY LIKE