Bulgursalade met tuinbonen

IMG_6982a

Wat begint met twee grote zakken peulen eindigt in een bescheiden kommetje dubbelgedopte tuinbonen. Een hoop werk maar het groene goud, zo fijn en delicaat van smaak, is de arbeid meer dan waard. Ze vormen de perfecte topping voor een zomerse bulgursalade.

Jaren geleden at ik in Londen de meest heerlijke orzo, Griekse pasta. Het bijgerecht leek zo simpel dat ik niet begreep waarvan die heerlijke, volle, nootachtige smaak kwam. Bleek dat de kok de pasta na koken onmiddellijk met beurre noisette overgoot. Sindsdien maak ik orzo en couscous enkel nog op die manier klaar en ook in deze bulgursalade zorgt de gekleurde boter voor dat tikkeltje extra. Net zoals de ingelegde citroenen. Gebruik ze spaarzaam want de dominante smaak neemt een gerecht snel over maar mits de juiste dosering zorgt ze voor een pittig zoutje.

 

Bijgerecht voor 6 personen
2 kg verse tuinbonen in peul
3 tenen knoflook
1 laurierblad
400 g bulgur

75 gr gezouten boter
1 ingemaakte citroen
zwarte peper

 

Kook de bulgur zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel met koud water.

Dop de tuinbonen door de peul open te maken en de bonen eruit te duwen. Verwarm wat water in een kleine kookpot voeg de geschilde tenen knoflook en het laurierblad toe en laat, afhankelijk van de grootte, 5 à 10 minuten zachtjes koken. Zorg ervoor dat je de bonen niet plat kookt.

Giet het hete water af, spoel met koud water en laat de bonen afkoelen.
Dop nogmaals door het buitenste, gerimpelde vliesje te verwijderen. Kruid met peper en zout en zet opzij.

Verwarm de boter in een kleine kookpot op een zacht vuur. Van zodra de boter een lichtbruine kleur heeft en naar nootjes ruikt is de beurre noisette klaar.

Spoel de ingemaakte citroen onder koud stromend water, snijd in vier en verwijder het vruchtvlees. Hak vervolgens de schil fijn en meng onder de bulgur. Overgiet met de beurre noisette en meng goed. Kruid met peper en werk af met de tuinbonen.Leave a Reply

YOU MAY LIKE