bloemkoolpizza met boerenkool

DSC00250a

De naam pizza is misschien een beetje misleidend want deze variant wordt niet gemaakt met typisch pizzadeeg maar met bloemkool, amandelmeel en eierdooiers. Verwacht dus geen flinterdunne, knapperige bodem maar eerder een stevige en smeuïge basis. Doe jezelf een plezier en koop geen goedkope, smaakloze mozzarella maar ga voor een intense buffelmozzarella. Je zou deze kaas ook achteraf, ongebakken op de pizza kunnen leggen voor een frissere smaaksensatie. Wanneer het écht luxueus mag vervang je de buffelmozzarella door verse, smeuïge burrata. Beter dan dit wordt het niet!

Grote pizza voor 2 personen

Voor de pizzabodem
1 bloemkool
80 gr amandelmeel
2 eieren
1 tl oregano
peper en zout

Voor het pizzabeleg
100 gr geraspte gruyère
1 bol buffelmozzarella
enkele stengels boerenkool
gedroogde chilivlokken

Verwarm de oven voor op 200°C. Rasp een bloemkool tot een fijne couscous-achtige structuur. Leg de bloemkoolrasp in een propere handdoek en wring goed uit. Hoe meer vocht er uit de bloemkool is, hoe knapperiger de korst. Doe 600 gram bloemkoolrasp in een kom, kruid met peper en zout en meng er met je handen het amandelmeel, de losgeklopte eigelen en de gedroogde oregano onder. Leg een vel bakpapier op je ovenplaat en vorm van het ‘bloemkooldeeg’ een pizzabodem. Zorg ervoor dat de randen iets dikker zijn. Schuif de plaat in de hete oven en bak ongeveer 25 tot 30 minuten, of tot goudbruin.

Haal de pizzabodem uit de oven en besprenkel met de geraspte gruyère. Zet tot de kaas gesmolten is, in ongeveer 3 minuten, terug in de oven. Haal nu de pizza opnieuw uit de oven en beleg royaal met verscheurde stukjes boerenkool. Verscheur of snijd ook de mozzarella in stukken en leg ze tussen de boerenkool, werk naar eigen smaak af met gedroogde chilivlokken. Zet opnieuw 3 tot 5 minuten in de oven. Let op, de boerenkool verbrandt snel! Versnijd de pizza in stukken en dien warm op.

Dit recept vind je ook terug in de maart editie van Libelle Lekker.Leave a Reply

YOU MAY LIKE