Gegrilde pijlinktvis met couscous-linzensalade en salsa verde

DSC01172a

Statistisch gezien zijn Belgen niet de grootse inktvis-eters. Dat komt vooral omdat we niet goed weten hoe het klaar te maken. We doen de pijlinktvis geen eer aan want calamares (Spaans voor inktvis) is zoveel meer dan vettige, gefrituurde ringen. In het Zuiden van Europa, meer bepaald in Portugal, Spanje en Kroatië zijn ze er verzot op. Calamares wordt er gegrild, opgevuld of in paella verwerkt. Ik serveer deze fantastisch lekkere én gezonde vis met salsa verde bij een even gezonde salade van linzen en couscous.

Gegrilde pijlinktvis met couscous-linzensalade en salsa verde

voor 2 personen

2 grote pijlinktvissen
olijfolie
peper en zout

200 gr groene linzen
1 takje tijm
1 laurierblad
2 rode paprika’s
1 el rode wijnazijn
100 gr couscous
peper en zout

salsa verde
20 gr platte peterselie, fijngehakt
1 el kappertjes, fijngehakt
1 tl limoenzeste
chilivlokken
1 teen look
100 ml olijfolie

Kuis de pijlinktvis door er de tentakels uit te trekken. Haal er vervolgens het langwerpig kraakbeen uit en trek de twee zijvleugels, samen met het paarsachtige vlies, er voorzichtig af. Spoel de witte inktvis met koud water.

Snijd hem overlangs open en leg de inktvis plat op je werkvlak. Maak met een scherp mes kruiselingse inkervingen. Snijd de inktvis vervolgens in grote stukken. Overgiet royaal met olijfolie en kruid met zwarte peper. Laat een uurtje marineren in de koelkast.

Bereid de couscous volgens de verpakking. Kook ook de linzen volgende de verpakking met de tijm en laurier en laat vervolgens lichtjes afkoelen. Gril ondertussen de paprika’s in een hete oven tot ze zwartgeblakerd zijn, ongeveer 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze in een luchtdicht doosje even afkoelen, de schil komt er dan heel gemakkelijk van los. Verwijder de schil en de zaadjes en snijd het paprikavlees in lange repen. Doe ze bij de linzen en meng met de couscous, een goede scheut olijfolie en de rode wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout.

Meng voor de salsa verde de fijngehakte peterselie en kappertjes met de limoenzeste, en rode chilivlokken. Plet een teentje knoflook tot pulp en voeg het samen met de olijfolie toe aan de salsa. Breng op smaak met zout.

Verwarm een grillpan op een hoog vuur. Besprenkel de inktvis met zeezout en bak (niet teveel in een keer anders kookt de inktvis) in één minuut gaar. Serveer met de linzencouscous en salsa verde.

DSC01170

 

 

 Leave a Reply

YOU MAY LIKE